Annons
Annons
"Det brukar gå väldigt fort", berättar Nadia Wallmark. Pressbild: Karma

Appen som minskar matsvinnet – över 20 restauranger anslutna i Skellefteå: ”Bra att slippa kasta”

MAT Har du koll på Karma-appen? Det har gått några år sedan de första restaurangerna anslöt sig i Skellefteå – och det känns bra att bidra till ett minskat matsvinn, berättar tre av ägarna.

Annons MOBILE TOP

Över 20 restauranger i Skellefteå är anslutna till Karma. Appen gör det möjligt att köpa fullt ätbar mat, som riskerar att hamna i soporna, till ett reducerat pris. På sätt minskar matsvinnet och användaren är skonsam mot både klimatet och plånboken.

Tre som är anslutna i Skellefteå är Rustique, Juicebruket och Texas Longhorn. När de får någonting över kan de lägga ut information om det i appen, så att användarna ser.

– Det passar oss väldigt bra. Vi jobbar bara med färskvaror och försöker ha så lite matsvinn som möjligt, då är appen jättebra, säger Alva Holmqvist på Juicebruket.

Nästan som om folk sitter och väntar.

– Det är nästan som om folk sitter och väntar på att vi ska lägga ut, det är jättekul.

Även Niclas Hällgren på Texas Longhorn och Nadia Wallmark på Rustique har positiva upplevelser. Niclas tänker att medvetenheten har blivit högre. Nadia tycker att det är en smart lösning just för restauranger, som brukar ha mycket matsvinn.

Annons

– Det känns bra att slippa kasta bort mat. Vårt matsvinn har också minskat generellt i samband med corona, eftersom vi inte preppar lika mycket, förklarar Nadia.

Hon upplever att det finns ett starkt intresse i Skellefteå, på samma sätt som Alva.

– Det brukar gå väldigt fort efter att man har lagt ut, säger Nadia.

Karma om matsvinnet i världen

En tredjedel av all producerad mat slängs bort, samtidigt som var fjärde människa på jorden känner osäkerhet inför sin tillgång till mat. Miljöpåverkan av matsvinn är fyra gånger större än alla flyg tillsammans och kostar 750 miljarder dollar årligen. Ett dumt problem, tycker Karma.

Matindustrin står för 26 procent av alla globala utsläpp. 45 procent av färskvaror slösas bort, 35 procent av fisk och skaldjur, 20 procent av mejeriprodukter och 20 procent av köttprodukter.

Sedan 1960 har matsvinnet ökat 204 procent. 50 procent sedan 1990.

Källa: Karma

Artikeln är en del av Megafonen nr 9 – 2020. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons