Annons
Malin Lundqvist, avdelningschef på UngHästen, och författaren Caroline Jonsson. Foto: Patrick Degerman / Johanna Egemar

20 års pedagogisk erfarenhet samlad i en bok: ”Vi vuxna måste våga prata – våga lyssna”

NYHETER UngHästen har släppt boken "Trygga klassrum" för att dela med sig av de metoder som teatergruppen arbetat fram under 20 år.

Annons

UngHästen är Västerbottensteaterns ungdomsavdelning och har under en tjugoårsperiod varit framgångsrika i sitt arbete att med teater som pedagogiskt verktyg öppna upp för trygga samtal i klassrummen kring frågor om unga och psykisk ohälsa.

Nu har deras metodik formulerats i handboken ”Trygga klassrum”.

– Den bygger på intervjuer med skolchefer, elever, pedagoger, forskare och experter. Samtliga vitnar om att Unghästens metoder fungerar, berättar bokens författare Caroline Jonsson.

Hands on-bok

Boken innehåller även praktiska tips på hur pedagoger, och vuxna i allmänhet, kan arbeta för att enklare prata med barn och ungdomar.

– Det finns ett stort kapitel om hur du som pedagog själv kan använda dig av dessa metoder, även om du inte har en teatergrupp till din hjälp. Det är konkreta övningar, en ”hands on”-bok, säger Caroline.

Annons

Malin Lundqvist, som grundade Unghästen med Petra Åström och numera är avdelningschef, berättar i ett pressmeddelande om att det var ett tufft jobb att sammanställa boken tillsammans med författaren Caroline.

– Det har varit en kamp men otroligt lärorikt även för mig själv. Jag är väldigt glad över samarbetet med Caroline. Hon ställde alla de där jobbiga frågorna som nästan gjort mig galen! Det var väldigt utmanande, men hjälpte mig att beskriva metodiken på ett bra sätt, säger Malin.

Samma strävan

Caroline, som skrivit boken, är sedan tidigare journalist och författare som ofta fokuserar på elever i behov av särskilt stöd i skolan, och om behovet av gemenskap och samtalsforum bland unga.

– Malin och jag delade samma strävan – att väcka samtal mellan unga, mellan barn och vuxna. I mötet med henne fann jag nu en ny väg – kreativa metoder för att formulera sina känslor, våga agera, lämna åskådarrollen och skapa förändring i sitt eget liv och i andras. Malin hade listat ut att jag var lite skraj för det teatrala. Men hon ville ge mig uppdraget att skriva boken just för att jag inte var en teatermänniska, utan för att jag var den samtalande, frågvisa typen som har samtalet med barn och unga i fokus – oavsett form, säger hon.

Annons

Med boken vill UngHästen nå pedagoger över hela Sverige.

– Vi vuxna måste våga prata – våga lyssna! Jag drivs av att skapa samtal i klassrummet. Vårt djärva teaterprojekt föddes ur visionen att få alla unga att våga tro på sig själva och på samtalets kraft. Vi vet att det har fungerat och boken är skriven för att inspirera och handleda alla som inte har en Unghäst i sin närhet, säger Malin.

Boken släpps för försäljning den 2 september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons