Annons
Markus Richtmann och Mie Johansson äger Stadskällaren och Grannen tillsammans med Pär Johansson.

Stadskällaren öppnar igen – under nytt namn med nytt koncept: ”Kul att kunna förverkliga den här idén”

MAT I våras ansökte restaurangen Stadskällaren om rekonstruktion. Nu är den genomförd – och en nyöppning, med ett nytt koncept, är planerad.

Annons

Stadskällaren var ett av alla företag som fick det tufft i våras när covid-19 spred sig över världen. På kort tid minskade antalet besökare till verksamheten som bland annat bestod av lunchförsäljning, a la carte-servering och handel i saluhallen.

– Vi insåg snabbt att vi inte skulle överleva om det fortsatte, och vi ville verkligen överleva. Därför ansökte vi om rekonstruktion innan ekonomin var körd hela vägen i botten. Hade vi väntat bara några veckor till hade det varit för sent, berättar Mie Johansson, en av delägarna, för Megafonen.

”Det är inte roligt”

Den 8 april meddelades att de blivit beviljade rekonstruktion, och att restaurangerna Stadskällaren och Grannen tvingades stänga.

– Mentalt är det en av de värsta saker vi varit med om. Att säga upp personalen över en natt, det är inte roligt, säger delägaren Markus Richtmann.

En av de värsta saker vi varit med om.

Annons

Samtidigt som beslutet var tufft är de glada att de tog det.

– Det är ett av de bästa beslut vi tagit, och vi är så tacksamma över all välvilja som visats så att rekonstruktionen gått att genomföra, säger Mie.

Komplex verksamhet

Restaurangen Grannen har varit öppen sedan i slutet av juni, och nu är det klart att även Stadskällaren ska öppna – men under nytt namn, och med ett nytt koncept.

– Vi har haft en komplex och stor verksamhet med lunch, a la carte och saluhall vilket gjorde oss hemskt sårbara. Därför har vi funderat på vad vi kan göra annorlunda, och vad som saknas i Skellefteå, säger Mie.

Funderat på vad vi kan göra annorlunda, och vad som saknas i Skellefteå.

Mycket av det som tidigare kännetecknat Stadskällaren kommer inte att finnas kvar.

– Det blir varken lunch, saluhall eller a la carte-meny som tidigare. Vi kommer istället att öppna upp under namnet Stadskällaren Brew Pub. Grannen kommer att inkluderas i det nya konceptet så att alla våra lokaler håller ihop under det nya namnet, säger Markus.

Stadskällaren lever vidare – men under nytt namn och med ett nytt koncept.

Som namnet skvallrar om kommer det nya konceptet att vara en pub med öl i fokus. I mitten av lokalen kommer ett bryggeri att byggas – där tolv egna sorter bryggs på plats.

– Men det kommer självklart även att vara ett ställe där du kan äta gott. Det ska vara ett skönt ställe att komma till där du kan hänga hela kvällen, säger Mie.

Går vidare

Planen är att de ska öppna någon gång mellan mitten av september och slutet av oktober.

– Det hade varit kul att starta med en ordentlig oktoberfest, säger Markus.

Annons

Fram till dess kommer Grannen att vara öppen som vanligt, samtidigt som lokalerna ska byggas om för att passa den nya verksamheten.

– Stilen och känslan kommer att vara densamma, men bland annat barerna ska flyttas, säger Mie.

Stilen och känslan kommer att vara densamma.

Att det tidigare Stadskällaren inte längre finns kvar, och att något nytt växer fram, ger ägarduon blandade känslor.

– Det är på ett vis sorgligt, men nu går vi vidare och det känns kul att kunna förverkliga den här idén. Det finns inget ont som inte även har något gott med sig, säger Mie.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons