Annons
Annons
Victoria Gustafsson. Pressbild: Region Västerbotten

Ambulansen om att undvika drunkningsolyckor i sommar: ”Sker ofta snabbt och tyst”

NYHETER Det gäller att vara uppmärksam och ha respekt för vattnets krafter. Badkar, sjöar, vattenpölar, bassänger och hav – drunkningsolyckor kan inträffa överallt där det finns vatten.

Annons MOBILE TOP

Victoria Gustafsson är undersköterska vid ambulansen på Lycksele lasarett. I ett pressmeddelande berättar hon att det kan finnas tecken att hålla utkik efter.

– När någon håller på att drunkna beter de sig inte som vanligt, säger hon.

– De kan verka ha det jobbigt och försvinna under vattenytan. Ibland viftar de på armarna men ofta sker drunkningsolyckor snabbt och tyst, fortsätter Victoria.

Den som ser någon som håller på att drunkna ska ropa på hjälp och ringa 112, eller be någon annan att göra det. Man ska inte vara rädd att larma, understryker Victoria.

– Det är bättre att larma och sedan få kontroll på läget än att inte larma alls.

Annons

Om inte en livboj finns tillhands kan jackor, rep, grenar och andra hjälpmedel kastas eller sträckas ut till personen. Kom också ihåg att personen kan ha panik.

– När en person har panik är det lätt att du själv dras ner under vattenytan. Ha det i åtanke om du försöker simma ut för att rädda personen, säger Victoria.

– Använd hjälpmedel och var gärna flera stycken som hjälps åt, tipsar hon.

Hjärt-lungräddning i vattnet

En livlös person ska ges fem inblåsningar så snabbt som möjligt, berättar Victoria. Gärna redan i vattnet. Hen ska snabbt tas i land och om personen inte andas ska hjärt- och lungräddning göras i väntan på att ambulansen kommer till platsen.

– Det gäller både vuxna och barn, säger Victoria.

Annons

Det är inte bara är barn och unga som kan råka ut för olyckor. Victoria påpekar att det är säkrast att inte bada ensam, även för simkunniga vuxna.

– Och är du onykter ska du undvika att bada. Onyktra personer har ofta sämre omdöme och testar gränser vilket kan leda till att det lättare blir olyckor, säger hon.

Flytväst på – oavsett ålder

Alla som är ute med båt, vattenskoter eller liknande bör ha flytväst på sig. Även om det bara är en kort sträcka som ska färdas på vattnet, berättar Victoria Gustafsson.

– Tänk också på att båt är ett fordon och du ska vara nykter när du kör den. Är du på vattnet så är du nykter, punkt slut, avslutar hon i pressmeddelandet.

Tips: Så minskar du risken för olyckor

Det finns flera saker du kan tänka på för att göra det säkrare i och vid vatten.

  • Lämna aldrig ett barn utan uppsikt nära vattendrag, även om de kan simma, och ha alltid en simkunnig vuxen med.
  • Bada inte där det finns kraftiga vattendrag eller på platser där det är markerat att man inte får bada.
  • Ha fullt fokus på barn och ungdomar. Lägg bort telefonen och annat som kan stjäla din uppmärksamhet.

Källa: Region Västerbotten

Annons
Annons
Annons
Annons