Megafonen har tidigare berättat om den tillsyn som kommunens miljöinspektörer gör för att säkerställa att verksamhetsutövare följer direktiven om att undvika trängsel.
Även om brister skulle uppmärksammas är det endast smittskyddsläkaren vid Region Västerbotten som kan fatta beslut om att stänga en verksamhet – men från och med den 1 juli blir det ändring på det. Beslutanderätten flyttas nu över till kommunerna.
– Smittskyddet har egentligen bara kunnat besluta om stängning, men kommunerna kommer att ha en palett av åtgärder. Vi kan till exempel förelägga om justering av möblering, stängning av delar av verksamheten eller förändrade öppettider, förklarar Elisabeth Berggren, verksamhetschef för miljö, hälsa och livsmedel.
Det låter som att verktyget blir mindre trubbigt nu?
– Ja precis. Det skapas fler alternativ till åtgärder.
”En andra sida av myntet”
En fördel med lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen är att beslutsvägarna blir kortare. Eventuella åtgärder kan introduceras snabbare i verksamheterna när kommunen slipper gå via smittskyddsenheten hos Regionen.
– Vi har vanan, kompetensen och en direktkontakt med verksamhetsutövarna.
– Sedan finns det en andra sida av myntet. När vi ställer om verksamheten innebär det sannolikt att annan tillsyn kan få stå tillbaka. Vi gör det här utöver våra ordinarie arbetsuppgifter och ibland är det svårt att få ihop planeringen. Vi är mitt i pandemin och ingen vet ännu hur konsekvenserna kommer att se ut när det är över.
Totalt har 75 miljoner kronor avsatts som kompensation till kommunerna för den extra tillsyn som nu bedrivs. Av det har Skellefteå kommun tilldelats 388 000 kronor.
Kommer ni kunna ta in extra personal med det här?
– Nej, inte som det ser ut just nu. Det här ska täcka den avgift som vi tar i vanliga fall när vi bedriver tillsyn, förklarar Elisabeth Berggren.
Understryker individens ansvar
Det upptrappade tillsynsarbetet har varit intensivt för miljöinspektörerna vid Skellefteå kommun. De märker också att många verksamhetsutövare vill göra rätt. Elisabeth Berggren berättar att de även ser förbättringar från vecka till vecka.
Avdelningschefen påminner om ansvaret hos var och en som tänker gå ut på stan.
– Verksamhetsutövarna ska ge förutsättningar för att gäster och kunder inte ska behöva trängas. Det är därefter individens ansvar att se till att det följs, betonar hon.
Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen gäller fram till årsskiftet.