Annons
Ludvig Allerstrand och en mätbräda av sorten som kommer att användas i tävlingen. Foto: Privat

(Gädd)häng på Falmarksträsket – uppemot 10 000 kronor i potten

NYHETER Det är dags den tredje upplagan av Träskfighten. Uppemot 20 lag ska göra upp på Falmarksträskets vatten.

Annons

På torsdagseftermiddagen hade 19 lag anmälts sig till årets gäddfisketävling, som anordnas på lördag. Det vankas i huvudsak spinnfiske men några använder fluga.

En del fiskar från båt, andra från kajak. Efter att ha samlats på morgonen ska lagen utgå från bryggorna i Långviken klockan 08.00. De har sedan fram till klockan 16.00 på sig att dra upp gäddor av längsta möjliga sort. De tre längsta gäddorna som varje lag fångar räknas ihop till en totallängd och i slutet av dagen utses en segrare.

– Alla kommer att ha mätbrädor med sig. Man tar upp fisken och mäter, knäpper några bilder och släpper tillbaka den så snabbt som möjligt, förklarar Ludvig Allerstrand, som grundat tävlingen tillsammans med Tomas Mörtzell Nilsson.

Annons

Maxgränsen på 20 tävlande lag infördes inför förra årets tävling.

– Vi tycker att det är ganska lagom på Falmarksträsket. Det har varit lite mer försiktigt med anmälningar i år, jag tror att det har med coronan att göra, säger Ludvig.

”Vi delar det 70/30”

Samarbetspartnern Cykel & Fiskecenter i Skellefteå sponsrar tävlingen med priser. Det finns även en prissumma i potten, som varje lag bidrar 500 kronor till. Om den sista platsen hinner fyllas innan helgen handlar det om 10 000 kronor totalt.

– Vi delar det 70/30. 70 procent går till det vinnande laget och 30 procent går till laget med den enskilt längsta gäddan, så det behöver inte vara samma lag, säger Ludvig.

Annons

Folk är välkomna att titta förbi innan starten eller efter målgången i Långviken.

– Om man är intresserad kan man komma och titta på båtar eller snacka gäddfiske.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons