Annons
Baklängesmarschen anordnas varje år. Pressbild: Volvia

Bakåt marsch (!) för hundratals förskolebarn i Skellefteå

NYHETER På onsdagen kommer nästan 400 förskolebarn i Skellefteå att delta i årets Baklängesmarsch – en manifestation som anordnas från Trelleborg i söder till Kiruna i norr.

Annons

I morgon onsdag infaller Barnsäkerhetens dag och den årliga Baklängesmarschen, som Volvia arrangerar i samarbete med NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande). I år kommer 44 000 förskolebarn att delta i marschen.

395 av barnen som har anmält sig går på förskolor i Skellefteå, enligt Volvia. I hela Västerbotten ska det röra sig om 1 307 barn.

Volvias barnsäkerhetsexpert  Sofia Bergfors säger i ett pressmeddelande att det går bra att genomföra marschen, även om förutsättningarna är annorlunda i år.

– Och känslan av gemenskap behövs, kanske mer nu än någonsin. Kärnan i Barnsäkerhetens dag och Baklängesmarschen är att förskolebarn runt om i hela landet går samman och gör gemensam sak. Deltagarna är spridda geografiskt, men vi har alla samma mål – att barnen ska få sitta säkert i bilen säger hon.

Annons

Bättre kunskap hos kvinnor

I samband med detta släpps resultatet av undersökningen Barnsäkerhet i bil, där 1 000 bilburna föräldrars vanor och kunskaper ska ha undersökts.

Enligt Volvia visar det att utvecklingen går åt fel håll – bokstavligt talat. Närmare en fjärdedel av barnen i åldrarna 2-4 ska sitta framåtvända i bilen i dag, fastän svenska rekommendationer säger att barn ska sitta bakåtvända så länge som till 4-5 års ålder.

Andelen som känner till att barn ska sitta framåtvända till minst fyra års ålder är 42 procent, sett till hela landet. Enligt Volvia är det bara en tredjedel av de svarande i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö känner till det här.

47 procent av kvinnorna som svarat ska ha koll på detta – och 36 procent av männen.

Annons

Många tar säkerhet på allvar

Studien visar bland annat även att barn som spänner fast sig själva inte alltid kontrolleras av sina föräldrar, trots att ett bälte som sitter fel innebär risk för skador på huvud, nacke och inre organ vid en krock eller kraftig inbromsning.

Sofia Bergfors betonar att många föräldrar tar barnsäkerhet på allvar.

– Samtidigt ser vi att allt för många föräldrar svarar att de inte känner till rekommendationerna och det visar på vikten av att fortsätta befästa fakta kring barnens säkerhet i bilen både bland nyblivna föräldrar och mer erfarna, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons