Annons
Uppgifterna baseras på statistik från den 8 april. Foto: Pixabay

Statistik: Se prisutvecklingen för villor och lägenheter i kommunen

BOSTAD Här är färsk data från Svensk Mäklarstatistik.

Annons

I ett pressmeddelande berättar Per-Arne Sandegren, analyschef hos Svensk Mäklarstatistik, att drygt 14 000 bostäder såldes i Sverige under mars månad.

– Vilket motsvarar en nedgång på -1 procent jämfört mot 2019. Minskningen syns framför allt på bostadsrätter de senaste två veckorna. De två sista veckorna i mars såldes det -15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019.

Minskningen syns framför allt på bostadsrätter de senaste två veckorna.

Utvecklingen i kommunen

I Skellefteå kommun har priserna på bostadsrätter gått ner de senaste månaderna, efter en lång tid av stadig uppgång. I mars såldes till exempel en bostadsrätt i snitt för 19 182 kr/kvadratmeter, att jämföra med 20 427 kr/kvm i januari. Det är en nedgång på 6 procent.

Sedan 12 månader tillbaka har dock priset på bostadsrätterna i Skellefteå ökat med 38,7 procent, vilket är rejält mer än övriga riket som totalt ligger på en ökning av 7,4 procent under samma tid.

Annons

Villapriser

Gällande villapriserna i Skellefteå kommun syns även där en nedgång mellan januari och mars där K/T-värdet* gått från 2,13 till 2,0.

På årsbasis har priset på villor i kommunen ökat med 10,7 procent, vilket kan jämföras med 5,7 procent i hela riket.

För den som vill läsa mer om aktuell statistik från Skellefteå kan besöka Mäklarstatistik.se.

K/T-tal

Liksom i den officiella småhusstatistiken använder sig Mäklarstatistik av K/T-talet (köpeskillingskoefficienten) vid beräkning av prisutvecklingen för småhus. K/T-talet anger förhållandet mellan erlagd köpeskilling och fastighetens taxeringsvärde vid en viss tidpunkt. Genom att ta hänsyn tillfastighetens läge, storlek, ålder och standard blir beräkningarna mer tillförlitliga.

Källa: Mäklarstatistik.se

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons