Annons
Camilla Nilsson, Ralf Gustafsson och Emma Bodén.

Oro och optimism – mäklare i Skellefteå om marknaden: ”Ingen kan se in i framtiden”

BOSTAD Hur kommer bostadsmarknaden att påverkas? Mäklare i Skellefteå känner av den rådande situationen i varierande grad.

Annons

Ralf Gustafsson vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling berättar att det har rullat på som vanligt i huvudsak – fram till i veckan (vecka 13). Nu har de fått en del avbokningar och Ralf har uppfattat en viss oro bland köparna.

– Samtidigt får vi signaler från våra kollegor i söder. Det är betydligt mer oroligt på bostadsmarknaden där, så vi förväntar oss en viss avmattning här också, säger han.

Vi förväntar oss en viss avmattning.

På Fastighetsbyrån har Camilla Nilsson inte märkt någon större förändring. Hon påpekar att det ständigt sker en naturlig förflyttning, exempelvis till följd av att människor får barn, gifter sig eller avlider.

– Flytta kommer man att behöva göra oavsett vilka tiderna är, säger Camilla.

Annons

Vad tror du händer med bostadspriserna?

– Vår stad har en ganska ljus framtid framför sig med Northvolts etablering och allt. Det borde hålla sig ganska stabilt, men ingen kan se in i framtiden, säger hon.

Skillnader hos yngre och äldre

Likt Ralf har Emma Bodén vid Winter Fastighetsförmedling sett något avvaktande tendenser. Hon upplever att det började trappas upp i slutet av då förra veckan.

– Det är också skillnad beroende på målgrupp. Yngre personer är mer “vi kanske måste kolla en extra gång med banken”. De kan få lite problem med lånelöfte. En del äldre är också försiktiga och vill se vart utvecklingen tar vägen, säger hon.

Bra objekt säljer bra ändå.

Emma betonar samtidigt att de har haft bostadsaffärer utan några sådana inslag.

– Bra objekt säljer bra ändå, säger hon.

Vad säger du om bostadspriserna?

– Det är lite tidigt att säga, i och med att våra affärer har varit så ojämna. De köpstarka har funnits där, samtidigt som andra har varit mer avvaktande.

Med allting som händer i stan tror Emma att Skellefteå skulle återhämta sig bra, även om det skulle ske en nedgång på bostadsmarknaden.

Egna åtgärder på mäklarfirmorna

I rådande tider har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån och Winter Fastighetsförmedling  börjat tillämpa lösningar som digitala visningar och visningar med ett begränsat antal personer. Säljarna vill varken utsätta sig själva eller någon annan för risk.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons