Annons
Baserat på pressmeddelande

18 konstaterade fall på Kågeskolan: ”Arbetar i högre årskurserna”

NYHETER På tisdagen hade Region Västerbotten fått samtliga svar från smittundersökningen på Kågeskolan. Resultatet visar att 18 av de totalt 76 provtagna medarbetarna testat positivt för covid-19, skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

Annons

– Det känns bra att undersökningen genomförts och både vi och medarbetarna på skolan fått en klarare bild av situationen. Vi håller koll på sjukfrånvaron, säger Anders Bergström, Skellefteå kommuns förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad.

Med anledning av hög sjukfrånvaro bland medarbetarna beslutades den 21 april att Kågeskolan skulle hållas stängd under två veckor. I samband med stängningen inledde Region Västerbotten en smittundersökning på skolan.

– Resultatet av undersökningen vi gjort på Kågeskolan visar framförallt på en smittspridning mellan personal som arbetar i de högre årskurserna. Personal i förskoleklasser, lågstadium och fritids är inte drabbade på samma sätt, berättar Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Annons

Att påminna varandra

Kågeskolan beräknas återuppta undervisningen enligt schema på måndagen den 4 maj. Eftersom det råder en allmän smittspridning i Sverige, Västerbotten och Skellefteå betonar Gunilla Persson vikten av att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Både för att minska spridning i allmänhet och för att hindra nya fall på skolan.

Hon poängterar hur viktigt det är att alla hjälps åt för att bromsa smittan.

– En del i detta är att hålla avstånd till varandra, exempelvis genom att sprida ut arbets- och sittplatser. Sätt gärna upp anslag om att hålla avstånd för att påminna varandra. Det är också viktigt att man stannar hemma från jobbet vid minsta symtom på luftvägsinfektion, säger Gunilla Persson i pressmeddelandet.

Annons

Frågor från anhöriga

I samband med stängningen av Kågeskolan har det dykt upp en del frågor. Gunilla Persson om hur anhöriga till konstaterat smittade personer ska förhålla sig:

– Om det finns personer i den smittades hushåll som har symptom så ska de också stanna hemma och isolera sig tills de känner sig friska och därefter stanna hemma ytterligare 48 timmar. Friska personer i hushållet kan leva som vanligt, alltså gå till arbete och skola. Men de ska vara extra uppmärksamma på minsta symptom.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons