Annons
Nu har markarbetet påbörjats för det Adidas padelcenter och den träningsanläggning som ska byggas på södra Anderstorp. Foto: Friskvårdskompaniet

Padel-boomen: Markarbete på Anderstorp påbörjat – och nya banor byggs på tennisklubben

SPORT Innan 2020 års slut beräknas det finnas 22 padelbanor i Skellefteå.

Annons

Padel, eller padeltennis som det ibland kallas, har slagit igenom stort i Sverige de senaste åren.

Till Skellefteå kom sporten 2018 då Skellefteå Tennisklubb byggde stans första bana tätt följt av PDL Center som öppnade sin anläggning med fyra banor senare samma år.

15 nya banor på gång

Sedan dess har tennisklubben utökat med två utomhusbanor – och nu är hela 15 nya banor på gång fördelat på tre olika aktörer.

– För mig som älskar padel är det bara roligt med fler hallar, intresset är enormt, säger Mats Danson, hallchef på PDL Center i Skellefteå.

Annons

De aktörer som ska bygga nya banor är nämna PDL Center och Skellefteå Tennisklubb, men även ett Adidas padelcenter – som Megafonen tidigare berättat om – är på gång.

Bygglov beviljat

Gällande det sistnämnda centret, som ska byggas på Anderstorp, har bygglov beviljats och det första spadtaget togs den 30 mars.

– Det här ligger helt rätt i tiden då padel är en växande sport. Alla tider för padel i Skellefteå är dessutom nästan alltid fullbokade, så det finns helt klart utrymme för fler banor, har Fredrik Sundkvist, som tillsammans med Mikael Sundkvist står bakom satsningen, tidigare sagt till Megafonen.

Johan Karinen, Fredrik Sundkvist och Jimmy Marklund på den plats där ett nytt padelcenter håller på att byggas.

I anläggningen som ska innehålla fyra dubbelbanor och en singelbana kommer även Friskvårdskompaniet att öppna ett en träningsanläggning.

– Det känns jävligt roligt att vi är igång enligt plan, säger Jimmy Marklund, delägare på Friskvårdskompaniet.

Bana med publikplatser

PDL Center, som idag har en hall vid Skellefteå Camping, planerar också att bygga en ny anläggning på södra sidan av älven, men exakt på vilken plats är inte klart än.

– Vi jobbar med några olika alternativ, säger Mats Danson.

Klart är dock att anläggningen ska innehålla hela sju banor och att minst en bana ska ha bra publikplatser.

– Fler och fler spelar seriespel och det skulle vara kul att ha en riktig tävlingsbana som har möjlighet till publik, och att vi på så sätt även skulle ha möjlighet att ta hit riktigt vassa spelare, säger Mats.

Annons

Anläggningen ska även innehålla större omklädningsrum, konferensanläggning, ett litet gym och större mingelutrymmen.

– Vi håller på att vrida och vända i ritningarna för att få plats med allt på bästa möjliga sätt.

Om allt går enligt plan hoppas de börja bygga i höst.

När vi väl börjat bygga så kommer det att gå ganska snabbt innan vi kan öppna.

– Och när vi väl börjat bygga så kommer det att gå ganska snabbt innan vi kan öppna, säger Mats.

Nya banor på tennisklubben

På Skellefteå Tennisklubb ska tre nya inomhusbanor byggas. Det beslutades av styrelsen den 23 mars.

– Intresset för padel ökar allt mer och vår enda inomhusbana räcker inte till för att svara upp mot behovet. Beslutet att bygga fler banor, i klubbens regi, var därför enkelt att fatta när möjlighet gavs, skriver de på sin hemsida.

Arkivbild från tennisklubbens padelbana i Skellefteå.

De lyfter fram möjligheten att göra en ungdomssatsning på padel som den främsta anledningen.

– Det viktigaste för oss är att de nya banorna ger oss möjlighet starta padelskola med systematisk padelträning för ungdomar, skriver de.

Målsättningen med de nya padelbanorna på tennisklubben är att de ska vara spelklara den 15 september, men de reserverar sig för att coronaviruset kan försena leveransen av material.

FAKTA / Befintliga och planerade banor i Skellefteå

  • PDL Center: 4 befintliga banor i anläggningen vid Skellefteå camping, samt 7 planerade banor på södra sidan älven (preliminär byggstart i höst).
  • Tennisklubben:  1 inomhusbana och 2 utomhusbanor finns idag. 3 nya (1 singel och 2 dubbel) planeras att vara klara 15 september.
  • Adidas padelcenter: 4 dubbelbanor och 1 singelbana planeras. Bygget har påbörjats, och planeras vara klart i oktober om allt går enligt plan.
Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons