Annons
Sponsrad artikel
Foto: Patrick Degerman

Bra väg in i kreativ bransch – med stora chanser till jobb i Skellefteå efter utbildning

ANNONS Spelbranschen i Skellefteå välkomnar de nya utbildningarna som börjar i höst. “De här kompetenserna är efterfrågade av bolagen”, säger Therese Mossberg på Arctic Game Lab.

Innan en yrkeshögskoleutbildning blir godkänd måste ett behov i branschen påvisas, och det är precis vad som har gjorts gällande de fyra nya spelutbildningar som startar i Skellefteå denna höst.

– Det har gjorts förstudier om vilka kompetenser som efterfrågas, och sedan tagits fram utbildningar som matchar behoven, säger Therese Mossberg på Arctic Game Lab.

I utbildningarna får de studerande lära sig att arbeta med verktyg som branschen använder, och vistas nära det verkliga näringslivet i olika former av praktik.

– När utbildningen är klar har du all kunskap du behöver för att direkt kunna börja jobba. Det är det som gör att så många får en anställning direkt efter avslutad YH-utbildning, säger Therese.

Det som gör att så många får en anställning direkt efter avslutad YH-utbildning.

Vad de nya utbildningarna heter framgår av faktarutan intill men kortfattat kan de beskrivas som projektledare, utvecklare, interaktionsdesigner och VFX-artist.

– I grunden utgår vi från spelindustrin, men utbildningarna är bredare än så. Oavsett vilken av dessa fyra inriktningar du skulle välja kan du även jobba inom andra branscher som är i behov av it, grafik och projektledning – vilket är i princip alla, säger Therese och ler.

Inte bara kod

Det kan vara på en kommunikationsbyrå, i ett filmföretag eller som it-projektledare, för att bara ta några exempel. Spelutbildningarna är med andra ord inte bara för att lära sig utveckla spel genom att skriva kod.

– Nej, det handlar lika mycket om färg och form, eller att leda andra människor. Vi måste lyfta blicken och jobba bort fördomen om att spel utvecklas i en mörk källare någonstans. Så behöver det absolut inte vara, säger Therese.

Jakob Olofsson och Karolina Czabaj. Foto: Privat

Någon som kan bekräfta det sistnämnda är Jakob Olofsson som jobbar på Gold Town Games i Skellefteå. De har kontor i The Great Northern.

– Det finns en mängd olika yrken inom branschen. Jag själv är utvecklare men på vårt företag finns även de som jobbar med grafik, ljud, själva designen av spel och flera andra roller. Det ger en god blandning av människor och olika personligheter, säger han.

Bra läge att söka

Karolina Czabaj är en annan som jobbar inom spelbranschen i Skellefteå. Hon flyttade till Skellefteå för att arbeta på North Kingdom, men är nu community manager på startupen Lazer Wolf Studios.

– När jag skulle kolla efter nya jobb tittade jag på flera orter i Sverige, men det mest intressanta erbjudandet visade sig finnas här i Skellefteå, berättar Karolina som speciellt vill uppmana kvinnor att söka sig till branschen.

– Fortfarande är män överrepresenterade, men jag var nyligen på ett event i Stockholm och när jag gick runt och pratade med olika företag visade det sig att många har som mål att anställa fler kvinnor, så det kommer helt klart att vara en bra tid att komma ut i arbetslivet framöver, säger hon.

Spelrelaterade utbildningar
på Skellefteå Campus:

Futuregames: Project Manager IT & Games
Yrkeshögskola, 1,5 år, 300 yhp, 30 platser, start ht 2020
Sista ansökningsdatum 5 maj.
“För dig som arbetat ett tag och som nu vill lära dig att leda IT- och spelprojekt.”
Ansök via: cmeducations.se

Futuregames: Game Programmer
Yrkeshögskola, 2 år, 400 yhp,
30 platser, start ht 2020
Sista ansökningsdatum 5 maj.
“En programmeringsutbildning med fokus på spelmotorer och IT-utveckling.”
Ansök via: cmeducations.se

Futuregames: Game & UX Designer
Yrkeshögskola, 2 år, 400 yhp,
30 platser, start ht 2020
Sista ansökningsdatum 5 maj.
“En utbildning för dig som vill designa spel, skapa gränssnitt och utveckla tjänster inom VR/AR.”
Ansök via: cmeducations.se

Visual Magic: VFX-artist för spel och film
Yrkeshögskola, 2,5 år, 500 yhp, 20 platser, start ht 2020
Sista ansökningsdatum 15 maj.
“För dig som är intresserad av färg och form och vill jobba med 3D och visuella effekter inom film, spel och reklam.”
Ansök via: visualmagic.se

Högskoleingenjör Datorspelsprogrammering
Universitet, 3 år, 180 hp,
20 platser, start ht 2020
Sista ansökningsdatum 15 april.
“Här utbildas du till dataingenjör med expertis inom spelprogrammering och förbereder dig för en internationell arbetsmarknad.”
Ansök via: ltu.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Arctic Game Lab.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons