Annons
  • Thomas Löfgren vid Exploratoriet i Skellefteå.

VR-resa från Skellefteå – hem till människor i flykt: "Känns väldigt viktigt"

TEKNIK Från Exploratoriet går det att göra en virtuell resa till tre världsdelar, hem till familjer i flykt från krig och naturkatastrofer.

Annons

VR-tekniken gör det möjligt att få en inblick i livssituationen hos drabbade i Uganda, Indonesien och Jordanien – hos personer som bildat nödbostäder i läger och successivt hela nya samhällen.

Foto: Pressbild
Just nu är nästan 70,8 miljoner människor på flykt i världen, 29 miljoner av dem barn, och Exploratoriet hoppas att utställningen ska bidra till en ökad förståelse för de flyendes situation.
– Det är kul för oss att kunna erbjuda någonting annat. Det här känns också väldigt viktigt, inte minst med tanke på hur klimatet i samhället hårdnar, säger Exploratoriets Thomas Löfgren.
Ambitionen är också att utställningen ske ge perspektiv på den förhållandevis trygga tillvaron som vi lever i Sverige.

Annons

På tisdagen besökte skolklasser Shelter-utställningen för första gången. Årskurs åtta på Björkskolan var där på förmiddagen och på eftermiddagen var det sjuornas tur. Efteråt lovsjöng lärarna Sandra Flank och Jessica Ferm upplevelsen på många sätt.
– Man hör att hur fascinerade eleverna blir, allting blir så levandegjort. Man kommer att kunna återkoppla till det här i undervisningen när det har hunnit lägga sig lite, säger Sandra.

Foto: Pressbild
”JÄTTEBRA DISKUSSIONER”
Utställningen inramas av ett uppspänt tält. Där finns bland annat sittplatser samt bilder och information om bosättningarna. Därifrån går det exempelvis att kliva rakt in i de flyende människornas hem, skolmiljö eller närliggande marknad med VR-glasögonen på.
Det anordnas tre visningar per dag och Thomas Löfgren berättar att besökare har reagerat positivt på själva tekniken.
– Det har också blivit många jättebra diskussioner efteråt, säger Annica Bray, verksamhetschef på Exploratoriet.
Utställningen Shelter finns tillgänglig fram till den 17 maj och arrangeras i samarbete med Skellefteås Rotaryklubbar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons