Annons
I kväll bär det iväg för Malin, Andreas, Patrik och Lelle.

Skelleftecyklister laddar inför virtuellt avgörande – så följer du tävlingen live

HÄLSA Zwift är e-sporten där cyklister långt ifrån varandra tävlar på samma virtuella bana. På torsdagskvällen kommer den hittills första svenska cupen att avgöras.

Annons

Skellefteå AIK CK:s Malin Rönnqvist Kågström, Andreas Edström, Patrik Isaksson och Lelle Kågström gör sig alla redo för att sadla upp i torsdagskvällens avgörande tävlingsmoment.

Det är dags för den femte och sista deltävlingen. Därifrån kommer de åtta bästa herrarna och damerna att få en inbjudan till ett uppvisningsevent på Svenska Cykelmässan den 20-22 mars.

– I senaste tävlingen var 600 åkare med. Det här lockar både SM-åkare och cyklister som tävlar internationellt, men det roliga är att alla kan vara med och tävla på samma nivå, säger Malin.

Annons

Tävlingsklasserna sträcker sig från A till D. Vilken klass åkarna hamnar i regleras utifrån längd och vikt i förhållande till mängden watt per kilo som cyklisterna producerar med pedalerna.

– Med andra ord är det hur mycket kraft som man kan trycka ut.

Taktiken väldigt viktig

För att delta behövs en motionscykel, uppkoppling och ett Zwift-abonnemang. Deltagarna kan alltid se sig själva och de andra tävlande på en skärm framför sig. De ges även information om hur banan ser ut framför dem, till exempel om en lutning närmar sig.

Malin, Andreas, Patrik och Lelle berättar att mycket handlar om taktik, på samma sätt som i vilket annat lopp. De som tävlar i lag kan kommunicera och lägga upp taktik sinsemellan.

– Det går också att vara uppkopplad till en coach. Förra gången var den en som hade en coach som satt i Nya Zeeland, berättar Lelle.

I kväll kommer cirka tio cyklister från Skellefteå AIK CK att tävla.

– Men i vårt team är vi så spridda över de olika klasserna att vi inte kan dra fördel av varandra, säger Malin.
Hon och Andreas tävlar i A-klassen, Lelle i B-klassen och Patrik i C-klassen. Föreningen har gjort en satsning på Zwift i samarbete med Friskvårdskompaniet, där det finns motionscyklar att använda.

Hur känns formen inför i kväll?

– Rund är också en form. Nä, men det det känns bra, säger Lelle.

Annons

Tekniken kan även användas utanför tävlingssammanhang. Till exempel kan kompisar lägga upp träningsprogram tillsammans. Malin tycker att det är ett bra sätt att hålla formen uppe på vintern.

– Eller så kan man cykla runt i världen. Det är roligare än att bara stirra in i källarväggen, säger Andreas.

Kommentatorer är redo inför kvällens tävling, som drar igång klockan 19.00 för herrarna och 20.30 för damerna. Här finns information om hur du kan följa den live, eller se den i efterhand.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons