Annons
Annons
Arkivbild från tidigare år på Alvargalan.

Alvargalan 2020: Här är alla vinnare på Skellefteås näringslivsgala

NÄRINGSLIV Nu har vinnarna på årets Alvargala korats.

Annons MOBILE TOP

Det var på fredagskvällen som en stor del av näringslivet i Skellefteå samlades på Folkparken för att hylla de nominerade och fira året som varit.

De företag och personer som vann blev följande:

ÅRETS NYKOMLING: REKO-ring Skellefteå

Rejäl Konsumtion, REKO, ger via en gemensam Facebooksida ett 30-tal lokala matproducenter möjlighet att sälja direkt till konsumenten. Beställningarna levereras två gånger per månad på Campusområdet. Ett innovativt sätt för små företag i hela kommunen att nå ut på marknaden och för konsumenten att få tillgång till färska, lokalproducerade varor på ett klimatsmart sätt.

ÅRETS TJÄNSTEFÖRETAG: TK BOTNIA

Det lilla bolaget från Burträsk tar sig an träbyggnadsprojekt i hela Norden och på hemmaplan projekterar TK Botnia byggnader som Sara kulturhus och kontorshuset Svalan. Genom att specialisera sig på trä förstärker de bilden av Skellefteå som trästad. Med mer än 30 procent av omsättningen på export är TK Botnia ett starkt tjänsteföretag.

Annons

ÅRETS HANDELSFÖRETAG: The Local Store

De är drivna företagare med framtidstro. Genom stilsäkerhet och ett nära samarbete med små och stora varumärken har de skapat en unik mix i sitt utbud. De kombinerar framgångsrikt sina fysiska butiker med den personliga servicen med en nätbutik – för att alltid finnas nära till hands oavsett om du bor i Skellefteå, Smygehuk eller Kiruna. The Local Store är ett Gasellföretag som också är nominerat till Årets Modebutik i Sverige.

ÅRETS EXPORTFÖRETAG: IPLAST

Med sin slogan ”Rätt plast på rätt plats” har Iplast med formsprutade plastdetaljer haft stora exportframgångar, främst till USA. Exporten ökar ständigt och utgör idag drygt 25 procent av omsättningen. Iplasts hållbarhetsansvar bevisas bland annat av deras satsningar på personal som annars står långt från arbetsmarknaden, och av att all plast i deras produkter är återvinningsbar.

ÅRETS INNOVATIONSFÖRETAG – LINDSKOG INNOVATION

Kjell Lindskog är den evige innovatören, som ägare till uppemot 300 patent. Det första fick han för 43 år sedan, för tennisracketar i komposit. Andra patent är den ledade slalomstaven och den så kallade säkerhetsväskan. Nu siktar han högre med ett koncept för en unik arbetsplattform som ska kunna användas året runt för service och underhåll på rotorblad till vindkraftverk.

ÅRETS TILLVÄXTRAKET – Valutec

Med spetskunskap och nära samarbeten med både sågverk och akademi driver Valutec utvecklingen inom virkestorkningen framåt. Den höga innovationstakten och tillväxtambitionerna har lett till en marknadsledande position både i Norden och i stora delar av Europa. Valutecs dubblering av både omsättning och resultat senaste åren är också ytterligare en fjäder i hatten för Skellefteå som kunskapscentrum för träindustrin.

ÅRETS SMÅFÖRETAG – STREMA

Entreprenörsföretaget i Stämningsgården hjälper bönderna med sådd och gödsel, och oss andra med välplogade vägar. Man kan säga att Strema sprider både skit och glädje! De tänker stort – med ett par större väghyvlar och dessutom Skellefteås troligtvis största tankbil, som blev Räddningstjänstens räddning vid den stora branden på Degermyran.

Annons

ÅRETS HÅLLBARA FÖRETAG – SKANSKA SKELLEFTEÅ

Tidigare har Skanska Skellefteå fått utmärkelser för sitt samarbete, samsyn och dialog med kommunen vid utvecklingen av Västra Eriksberg. Där har de minskat klimatgasutsläppen med 93 procent och inte kört ett enda lass på tipp. Nu arbetar de på samma sätt vid skapandet av ett attraktivt område för energiintensiva företag på Hedensbyn Site East. Projekten präglas av mångfald och visioner.

ÅRETS VARUMÄRKE – Northvolt

Ett internationellt laddat varumärke som skapar spänning mellan stad och landsbygd. Med riktning mot framtiden symboliserar Northvolt dimensioner i Skellefteås utveckling som ingen kunnat ana. Här samsas växtkraft med framtidstro för hela regionen och löften om dynamisk utveckling, med hela världen som partner.

ÅRETS UNGA ENTREPRENÖR – HELENA STÅHL, Helena Ståhl Massage och Sadlar

Konventionell massage och även djupvågsbehandling gör att Helena Ståhl kan massera såväl människorna som deras fyrbenta vänner. I en tuff bransch har hon lyckats etablera sig på ett imponerande sätt. Hon erbjuder både tjänster och varor, och hennes samarbete med Royal Hästsport ger den unga entreprenören Helena Ståhl många möjligheter att fortsätta växa.

ÅRETS PROFIL: JAN MARKLUND

Entreprenören från Boliden verkar något i det dolda, men har under många år bidragit till Skellefteås utveckling. Jan Marklund är bland annat grundare och ägare av företag som Bergteamet och Jama Mining Machines. Nu har han omsatt sitt brinnande motorintresse genom att både starta ett eget framgångsrikt motorsportstall i rallycross och utveckla Drivecenter Arena i Fällfors.

ÅRETS FÖRETAG: Martinsons

Familjeägda Martinsons är en viktig arbetsgivare i regionen och en av Sveriges ledande aktörer inom hållbart samhällsbyggande. Förutom att representera Västerbotten i världen har finansiellt stabila Martinsons investerat stort i sina anläggningar för att fortsätta utveckla förädlingen av lokala skogsråvaror. Sara Kulturhus är ett av många exempel som visar hur Martinsons ser till att värdet från Västerbottens skogar stannar i bygden.

Se även: Bilder från galakvällen »

Annons
Annons
Annons
Annons