Annons
Cecilia Edström. Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Cecilia Edström: ”Vad händer när bara TV3 finns kvar?”

KRÖNIKA Cecilia Edström om varför du ska betala för något du inte nyttjar: ”Tänk om bara Mix Megapol, TV3, Netflix och Mia Skäringer fanns kvar”

Annons

***

Herregud vad många onödiga köp man gjort under åren. Kläder som ett, eller flera, år senare fortfarande har prislappen kvar. Och alla skor som redan vid köptillfället var för små och nu ligger i en kartong på kattvinden. ”De går ju ut sig”, är en välanvänd fras i mitt liv.

Men låt oss lägga det bakom oss och istället fokusera på något jag är riktigt glad över att ha spenderat pengar på – radio- och tv-avgiften! Det kan tyckas pretentiöst, men ärligt talat är det troligtvis den bästa investering jag gjort. Egentligen fanns väl inget val då den var obligatorisk tills för ett år sedan, men som alla vet krävdes det inte speciellt mycket för att komma undan. Skippa att betala och vägra svara i telefonen. Nu ligger avgiften tack och lov på skattsedeln.

Men varför är radio- och tv-avgiften så viktig? Varför är public service, dvs SVT och SR så viktiga? ”Jag tittar inte på kanalerna och lyssnar aldrig på traditionell radio, bara på poddar”, säger många. ”Varför ska jag betala för något jag inte nyttjar?” Definitivt en rimlig invändning. Men ändå inte!

Annons

Indirekt så har de flesta i Sverige haft mer nytta av medier i stort än vad man kan tro. Det kan vara svårt, men försök ta in hur många gånger både riks- och lokalmedia avslöjat oegentligheter i maktens korridorer, både i företag, politiskt och i offentlig sektor. Massor!

Vi kan ta några rubriker som exempel.
– Falska sjuksköterskor – med äkta intyg och legitimationer (SVT 190930).
– Över 15 000 felbyggda kurvor på svenska vägar (SVT 190926).
– Fusket bakom det svenska fotbollsundret Östersunds FK (SVT 190319).
– Han satt felaktigt fängslad som en annan man i tre år (SVT 191029).
– 15-årig flicka våldtogs i barnpsykiatrin – utredning och anmälan dröjde (SVT 191030).

Om inte medierna tagit på sig uppdraget att undersöka och berätta, vem hade då gjort det?

Ponera att oberoende och fria medier som granskar försvinner, om bara Mix Megapol, TV3, Netflix, Mia Skäringer och Filip & Fredriks podcast tillslut finns kvar. Klart det blir enklare att komma undan med saker. Det är dumt att dra alla över en kam men nog finns det vissa människor som inte skulle dra sig för att tjäna pengar på andras bekostnad eller ta politiska beslut som gynnar dem själva, eller missgynnar specifika grupper i samhället. Finns det dessutom ingen risk att bli granskad och avslöjad så är det klart att de kör på. Det lär gå ut över någon, och antagligen heter denna ”någon” den vanliga medborgaren.

Annons

Som de flesta vet så har public service vara eller icke vara seglat upp till att bli en riktigt stor politisk fråga. Rösterna som vill avskaffa den blir alltmer högljudda och det är skrämmande.

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, skrev för ett tag sedan en träffsäker krönika i ämnet. Jag citerar:

”Det börjar med public service. Men vi kan vara säkra på att det inte slutar där. De som vill skadeskjuta SVT och SR gör det inte för att de älskar stora privata medier som DN, SvD, Expressen och Aftonbladet. Frågar man runt i SD-land är vi också en del av problemet, bara lite svårare att komma åt genom riksdagsbeslut. Men ju fler tidningar som nu tar emot presstöd, desto mer ökar sårbarheten också för den privata sektorn.”

Och det är inte bara SVT och SR som är i fara, utan även lokaltidningarna. Förra veckan kom beskedet att Norran varslar 25 personer och det kommer med all sannolikhet att gå ut över journalistiken i stort och då även den granskande delen.

Jag kan bara sammanfatta det hela med att det är ett riktigt allvarligt läge just nu vilket på sikt hotar demokratin i Sverige.

Cecilia Edström | cecilia@megafonen.nu
Frilansjournalist från Glommersträsk med människor som sitt största intresse.

Följ Cecilia på Twitter »

Läs fler krönikor av Cecilia här »

Krönikan publicerades i
senaste Megafonen – läs
hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons