Annons

Lars Lindberg: ”Broberg – den häftigaste på skridskor sedan Rundblad”

SPORT För drygt tio år sedan tog en backtalang från Lycksele svensk hockey med storm. Nu har en ny supertalang presenterat sig på allvar i Sveriges högsta liga. Förra gången hette han Rundblad, nu heter han Broberg.

Annons

***

Redan ifjol fick vi en liten fingervisning. Alla som följde hockeyallsvenskan kunde se att det fanns en enormt stor talang i 18-åriga Philip Broberg. När han dessutom tog en plats i den svenska junior-VM-truppen gick han från talang till supertalang.

I hockeyallsvenska AIK fick han spela drygt 40 matcher och bar stundtals en större roll än tilltänkt på grund av skador. Och redan i den första SHL-matchen med Skellefteå AIK i år bekräftade han med sina uppåkningar att det finns en exceptionell talang i den där Örebrofostrade kroppen.

Anledningen till liknelsen med David Rundblad, som spelade i Skellefteå från 2006 till 2011, är just de där uppåkningarna. Och mot IK Oskarshamn i SHL-premiären höll Broberg på att göra årets mål redan i den första omgången. Övergiven för byte av sina lagkamrater tog han med fart sig an två Oskarshamnförsvarare. Han försökte snurra sig förbi de båda backarna och dansade likt en isdansare med piruett och glans. Sedan fick han aldrig någon riktig träff på avslutet, men dribblingen och skottet nådde hela vägen över Atlanten. Direkt efter matchen skickade Edmonton Oilers ut dragningen (se den om ni inte har sett den) på sitt officiella twitterkonto och fansen fick spel.

Det var som när tjuren Ferdinand fick sitt utbrott när han satt sig på humlan i den tecknade filmen på julafton. ”Honom ska vi ha”, ”bravissimo”. Och alla fans till klubben kunde inte vänta att få över Broberg till NHL.

Annons

Och det är dit han är på väg, till Edmonton, som draftade honom som åttonde spelare totalt i NHL-draften i somras. För fortsätter Broberg att utvecklas som han har gjort från ifjol till i år, fortsätter att träna och ha samma – enligt rapporterna jag fått – vilja, bestämdhet och dedikation att lyckas, då har SHL och Skellefteå honom bara på lån i ett år. För nästa år kommer Broberg att spela i NHL. Frågan är bara vilka höjder han kommer att hinna nå innan dess.

David Rundblad var 20 år när han tog hela SHL med storm. Broberg har just och pass fyllt 18, men han verkar redo redan nu.

David Rundblad blev ”Magic number seven”. Kanske är det nu tid för ”Fenomenala femman”?

Lars Lindberg
Idrottstokig sportkommentator med rötterna i Myckle.

Krönikan publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons