Annons

Intresset för jakt bland kvinnor ökar: ”Det skulle vara kul om vi blev ännu fler”

JAKT Det är fortfarande fler män än kvinnor som jagar – men andelen kvinnor ökar och de senaste åren är en tredjedel av alla som tagit jägarexamen i Västerbotten kvinnor.

Annons

Linnèa Liljegren och Frida Brännström har jakt som ett stort intresse. Linnèa har jagat fågel sedan 2002 samt deltagit i älgjakt de senaste fyra åren.

– För mig är jakt kvalitetstid. Det är en blandning av stillhet, spänning och för mig som hundförare ett tillfälle att umgås med hundarna, säger Linnèa.

Hon har aldrig upplevt det som ett problem att hon är kvinna.

– Nej, här i Jörn har det länge varit naturligt att kvinnor är med och jagar. Men jag vet att det finns många intresserade kvinnor som tvekar på att börja för att de är rädda att bli klappade på huvudet då det är en väldigt mansdominerad värld, säger hon.

Annons

Frida har nyligen tagit jägarexamen och samtidigt engagerat sig i Jägareförbundet.

– Jag kommer inte från någon jaktfamilj och det är många som är förvånade, men jag har blivit inspirerad av han jag bor med. Jag tycker jakt är skitkul – både för gemenskapens skull och för att man lär sig mycket om djuren och naturen. Och så är det så klart bra kött också, säger hon.

PROVA PÅ-DAG
Enligt Jägareförbundet i Västerbotten var det 10,9 procent av jägarkåren som var kvinnor i december 2018. Det är en siffra som ökat de senaste åren – men fortfarande för låg tycker Linnèa och Frida.

– Vi har jobbat aktivt här i Jörn för att få fler kvinnor engagerade, och vi har ökat från 7 till 12 procent det senaste året, säger Frida.

23 kvinnor kom till prova på-dagen i Jörn.

För att öka ytterligare – både i Jörn och i övriga kommunen – arrangerade Frida och Linnèa dessutom en Prova på-dag för tjejer på Jörns skjutbana i mitten av augusti.

– Vi provade på älg-, precisions- och lerduveskytte med bössor som Maria Johansson Ross på Jakt & Trofé i Boliden hade med sig för provskjutning. Det finns bössor som inte är så långa och tunga vilket passar bra för många tjejer, säger Linnèa och fortsätter:

– De som deltog fick även tips kring skyttet och möjlighet att prova nya jaktkläder.

STORT INTRESSE
Totalt kom 23 kvinnor för att testa.

– Det känns fantastiskt att vi kunde locka så pass många till Jörn. Det visar på att det finns ett stort intresse och att den här typen av event är uppskattade, säger Frida.

I framtiden planerar duon även att arrangera jaktdagar och andra aktiviteter för kvinnor.

– Ju fler vi blir desto lättare blir det för andra kvinnor att ta steget och prova om det här är något för dem, säger Linnèa.


 

 

Högst andel kvinnliga
jägare i Västerbotten

I Sverige finns det cirka 20 350 kvinnor som jagar och de ökar för varje år. Var femte som tar jägarexamen är idag en kvinna. Av hela jägarkåren (ca 286 830 jägare) utgör kvinnorna cirka 7 procent.

I Västerbotten finns det 1914 kvinnliga jägare (dec-18) och antalet ökar för varje år. Av hela jägarkåren i Västerbotten (17 538 st, dec-18) är det 10,9 procent som är kvinnor, vilket är högst andel i Sverige. Trettiotre procent av alla som tar jägarexamen i Västerbotten (godkänt teoriprov) varje år är kvinnor.

Källa: jagareforbundet.se


Artikeln publicerades i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons