Annons
Eva Linnèr har skrivit en bok som utspelar sig i Skellefteå. Foto: Pressbild

Evas debutroman utspelar sig i och runt Skellefteå: ”Jag kände mig som hemma”

NÖJE Boken Uppströms är en kärlekshistoria som utspelar sig under tidigt 1900-tal i ett ungt Skellefteå.

Annons

Eva Linnér bor i småländska Nybro och har jobbat med siffror i hela sitt liv. När hon som pensionär gick en skrivarkurs för drygt fem år sedan väcktes dock ett nytt intresse – och nyligen gavs hennes debutroman Uppströms ut.

– Att gå en skrivarkurs tyckte jag var ett roligt sätt att träffa människor samtidigt som man kan släppa på förnuftet ett tag och istället ge sig in i fantasins värld, berättar hon för Megafonen.

Under skrivarkursen växte en idé fram om att skriva en historia som utspelar sig i Skellefteå där hennes farmor bodde vid sekelskiftet.

– Jag har rest i Norrland, men aldrig besökt Skellefteå. Nuförtiden finns det mesta dock på nätet så jag började göra research där, säger hon.

Annons

En av orterna som hon utgått från i sin roman är Ragvaldsträsk, men den har döpts om till Loträsk.

– Det är mycket i boken som utgår från hur det såg ut och var i och runt Skellefteå på den tiden, men själva handlingen är till stor del uppdiktad. Jag vet att min farmor jobbade på apoteket Nordstjärnan och träffade en man som var anställd vid järnvägsknytpunkten i Boden, men exakt hur det gick till har fantasin fått fastställa i denna bok, säger Eva som för 2,5 år sedan besökte Skellefteå för första gången.

– Det var verkligen jätteroligt att få se allt som jag fantiserat så mycket om och jag kände mig som hemma. Det är en fin stad.

Resultatet av de senaste årens skrivande är en 213 sidor lång kärleksroman med många starka kvinnokaraktärer där Landskyrkan, religionen och den då så aktuella nykterhetsrörelsen finns med.

– Det kändes overkligt att bli antagen av ett förlag och lycka när boken släpptes i försommartid. Jag hoppas kunna nå ut till många som vill läsa den, säger Eva som tipsar om att boken går att köpa via internet men även på Akademibokhandeln i Skellefteå som tagit in ett antal böcker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons