Annons

Succé för Reko-ring i Skellefteå – ökar frekvensen på utdelning: ”Smidigt för alla”

MAT I våras startade en Reko-ring i Skellefteå där konsumenter enkelt kan beställa produkter från lokala producenter – och sedan hämta ut det på ett och samma ställe.

Annons

Reko-ring Skellefteå består av en facebookgrupp där lokala producenter kan lägga upp inlägg om vad de säljer, och medlemmar sedan beställa varor genom att kommentera på inläggen. Varje producent ansvarar själv för vad de säljer och inga mellanhänder finns mellan säljande företag och de som köper varor.

– Det är ett smidigt sätt för lokala producenter att nå ut med sina produkter, och samtidigt ett smidigt vis för konsumenterna att handla, berättar Emelie Hertz som är en av initiativtagarna.

Hennes sambo driver Västerbotten Korv som gör gourmetkorvar på gammeldags vis.

– Vi är med i den Reko-ring som startade i Umeå förra året och tyckte att det saknades i Skellefteå, så tillsammans med några andra producenter började vi prata om att dra igång det här också, säger hon.

Annons

I våras genomfördes först en testomgång i mars där gensvaret var mer än positivt. Sedan dess har två ordinarie utdelningar skett på en parkering vid Campus i Skellefteå.

– Vi hade aldrig kunnat tro att det skulle vara så stort intresse för detta så snabbt, men det verkar vara många som har gått och väntat på det här, säger Emelie.

MÅNGA PRODUCENTER
Totalt är det nu över 5 700 medlemmar i facebookgruppen och över 40 olika producenter är anslutna.

– Och det kommer 1-2 nya producenter nästan varje vecka som vill vara med. Det finns verkligen ett stort utbud på lokalproducerade produkter, säger Emelie.

Den senaste utdelningen var den 9 maj och då kryllade det av människor på Campus-parkeringen. En av dem var Siv Aspbäck som just handlat ost av Caserum Kalvträsk Ost.

– Det är verkligen enkelt att kunna beställa vad man vill ha i facebookgruppen och sedan hämta ut allt här på ett och samma ställe istället för att åka runt på olika gårdsbutiker och försöka passa tider när de har öppet, säger hon.

Siv Aspbäck handlar av Tony Bäckström.

Tony Bäckström som säljer osten från Kalvträsk håller med.

– Det är makalöst bra. Vi får en direktlänk till kunderna och istället för att stå tre dagar på en marknad och frysa kan vi leverera allt på en timme. Det har varit ett otroligt gensvar, säger han.

Intill har Svedjan Ost ett tält där Maria Hoch står först i kön.

– Jag gillar att enkelt kunna handla här och stödja det närodlade. Då vet man hur sakerna är tillverkade, och om man undrar någonting kan man alltid fråga, säger hon.

UTDELNING VARANNAN VECKA
Nästa utlämning är den 23 maj, och därefter kommer utlämningarna tills vidare att ske varannan vecka.

– Vi började med en gång i månaden men trycket har varit så högt att vi har ökat frekvensen. Sen får vi se om det kanske blir en gång i veckan när det blir säsong för grönsaker, säger Emelie Hertz.

För att hitta Reko-ringen söker du på Reko-Ring Skellefteå på Facebook. Att vara med i gruppen är gratis för både producenter och konsumenter.

Artikeln publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons