Annons
Det här är en tidig skiss på det kommande kulturhuset. Skiss: White Arkitekter

Klart idag: Det ska Skellefteås kommande kulturhus heta

NÖJE På tisdagen presenterades det nya namnet för Skellefteå kommande kulturhus.

Annons

2018 påbörjades bygget av kulturhuset på den plats där busstationen tidigare låg. I byggnaden ska bland annat bibliotek, teater, konferenslokaler och ett hotell med 20 våningar inrymmas. På sin högsta plats blir bygget 80 meter högt.

Annons

Nu är det även klart vad kulturhuset ska heta. På en presskonferens avslöjades namnet på tisdagen vid lunchtid.

Namnet är: SARA

Namnet är inspirerat av den framgångsrika författaren Sara Lidman från Missenträsk utanför Jörn.

– Sara kulturhus är mer än namnet. Sara kulturhus inrymmer kärnan av det Sara Lidman stod för: solidaritet, sam-vett och motstånd. Sara kulturhus är platsen där människor och kulturer möts och bryter verkligheter med varandra, säger Harald Larsen, medlem i Sara Lidman-sällskapet som initierade att Lidman borde vara en inspiration till kulturhuset redan när det började planeras för flera år sedan.

– Det är inspirerande med engagemanget som redan nu finns för kulturhuset och jag ser fram emot att se Sara kulturhus växa fram våning för våning, säger Evelina Fahlesson (S), som kommer bli ordförande i styrelsen för det blivande kulturhusbolaget.

Sara kulturhus blir hem till Västerbottensteatern, Skellefteå stadsbibliotek, Museum Anna Nordlander och Skellefteå Konsthall.

Sommaren 2021 planeras kulturhuset vara klart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons