Annons

Spelindustrin växer snabbt i norra Sverige: ”Visar att vi är på rätt väg”

FÖRETAG 2017 arbetade cirka 100 personer inom spelbranschen i vår region. Ett år senare var den siffran över 160.

Annons

Sedan årsskiftet driver Skellefteå Science City projektet Arctic Game Lab. Det är ett samarbete som initierades 2014 av Skellefteå, Umeå, Piteå, Luleå och Bodens kommuner. Syftet med satsningen är att främja och lyfta spelindustrin i regionen.

– Totalt omsätter spelindustrin i Sverige ungefär 15 miljarder kronor, men alldeles för liten del av branschen håller till i norra Sverige. Det vill vi ändra på, säger Daniel Wilén som är ny cluster manager för projektet.

Daniel är sedan tidigare delägare och strategisk chef på designbyrån Helikopter, men jobbar sedan den 1 februari även deltid med det här.

– Jag har varit en gamer sedan jag var liten och att få lägga tid och energi på detta är som ett kall för mig. Dels får jag jobba med ett av mina största intressen, men jag ser även positivt på att få vara med och bidra till regionens utveckling. Det här är en industri som växer snabbt och det finns goda möjligheter för branschen att blomstra även här, säger Daniel som menar att Skellefteå historiskt sett har exporterat cirka 700 datorspelsutvecklare till andra delar av Sverige och världen.

–  En av de bästa utbildningarna för datorspelsutveckling finns på Campus i Skellefteå, men även om eleverna velat stanna i Skellefteå efter avslutade studier har det varit svårt eftersom det inte funnits några arbetsgivare här.

Annons

KRAFTIG ÖKNING
Det ser dock ut att ha förändrats nu. På de senaste åren har branschen gått från i princip noll anställda till att 2017 sysselsätta 100 personer – och 2018 över 160 fördelat på ett 30-tal bolag.

– Det är en fantastisk ökning på väldigt kort tid, och det visar att vi är på rätt väg. Det finns dock mycket mer att göra och jag tror att branschen kan växa mycket mer i vår region framöver.

Av dessa 160 personer är cirka 70 anställda i företag från Skellefteå.

– För några år sedan fanns inget av dessa företag, men nu finns det flera med spel ute på marknaden, säger Daniel.

KRÄVS UTRYMME FÖR TILLVÄXT
För att tillväxten ska fortsätta jobbas det på flera sätt. Dels agerar Daniel spindeln i nätet för att få regionen att arbeta åt samma håll, och dels tittas det på nya lokaler där spelföretag kan få plats att växa.

– I Boden byggs ett 5000 kvadratmeter stort komplex där spelutbildning och spelföretag ska samsas och ge varandra synergier. I Skellefteå behöver vi också mer utrymme och vi tittar nu på nya alternativ eftersom The Great Northern börjar vara fullt. Ett av dessa alternativ är att göra ett område på Campus där spelföretag får hyra in sig. Det skulle vara ett bra sätt att få en ännu närmare koppling mellan utbildning och näringsliv även här, säger Daniel.

Någon sådan lokal är inte bestämd, men det arbetas intensivt för att få fram en lösning.

– För att främja tillväxt måste vi ge plats till de som vill satsa, och det får aldrig ta slut lokaler att växa i, säger Daniel.

Artikeln publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons