Annons

Bygger stor datacenterpark utanför Skellefteå: ”Elen kommer från 100 procent förnybara källor”

FÖRETAG Skellefteå Kraft ska genom ett partnerskap med tyska NDC Datacenters GmbH bygga en datacenterpark i Finnfors utanför Skellefteå.

Annons

I ett pressmeddelande berättar Skellefteå Kraft om datacenterparken som de planerar att bygga i Finnfors utanför Skellefteå.

– Satsningen på en datacenterpark är logisk för Skellefteå Kraft, erbjuder en potentiellt god avkastning och bidrar positivt till regionens utveckling. Samtidigt skapar vi samhällsnytta genom att bidra med ett hållbart alternativ för datalagring. Finnforsområdet blir därmed hem till en konkurrenskraftig datacenterpark, med hög energieffektivitet där elen kommer från 100 procent förnybara källor som vind- och vattenkraft, säger Hans Kreisel, koncernchef för Skellefteå Kraft.

Annons

I de nya datacentren kommer enligt Skellefteå Kraft en ny teknik att användas för att höja energieffektiviteten. Bland annat handlar det om vattenkylning, istället för fläktbaserad kylning, där vatten fångar upp överskottsvärmen som produceras.

– I Finnforsområdet kommer vi snart kunna erbjuda en datacenterpark, som är både kostnadseffektiv och miljömässigt hållbar. Vi hoppas att detta ska kunna locka företag från hela världen att etablera sig i regionen. Förhoppningen är att bredda Skellefteå Krafts affärsmodell och därmed skapa värde för invånarna både på kort och lång sikt, säger Christoffer Svanberg, vd för Skellefteå Kraft Industry Location, som leder projektet.

Etableringen av det första datacentret i Finnfors planeras inledas redan under 2019.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons