Annons

Vintersim lockar från hela världen: “Intresset för tävlingen ökar år från år”

NÖJE För åttonde året i rad genomförs Skandinaviskt Mästerskap i vintersim i Skellefteå. “Intresset för tävlingen ökar år från år”, berättar Maria Rautio.

Annons

Maria Rautio är ny projektledare för vintersimmet i Skellefteå. Hon har själv tittat på i flera år – och simmat i stafetten två av dem.

– Det är en jättehäftig upplevelse och verkligen en adrenalinkick. Att göra det tillsammans med andra skapar också en stor gemenskap, säger hon.

Varför eventet blivit så stort tror hon beror på flera saker.

– Jag tror att det är kombinationen av kylan, isen, vintern och att det ligger så nära stan. Det blir verkligen en folkfest.

STOR MEDIABEVAKNING
Fascinationen och mediebevakningen från andra länder har under åren varit stor.

Annons

– Det är en enorm pressbevakning och det har bland annat gjorts TV-inslag från CNN och de två största tyska tv-kanalerna, säger Maria och fortsätter:

– Dessutom lockar tävlingen varje år deltagare från uppemot 20 olika länder.

Invigning genomförs på kvällen den 15 februari med bland annat en tävling i vakpoesi där det framförs dikter ståendes i en vak.

TÄVLINGAR PÅ LÖRDAG
Själva simtävlingarna arrangeras på lördagen den 16 februari med start från 10.00.

– Dels är det individuella tävlingar i distanserna 25, 50 eller 100 meter som ingår i världsmästerskapen, och dels är det stafetterna där lag om fyra personer tävlar mot varandra. Där är kompisgäng, föreningar och företag med, säger Maria.

Hela eventet arrangeras av föreningen Mörkret och Kylans Glada Vänner, tillsammans med bland annat Skellefteå Sim, i samarbete med International Winter Swimming Association.

Läs också: Kyliga tävlingen: Vem kan läsa sin dikt bäst – samtidigt som de badar i en isvak?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons