Annons

Premiär för Fritidsbanken i Skellefteå: ”Alla får låna och allt är gratis”

AKTIVITET Idag invigs Skellefteås första Fritidsbank och ger alla som vill möjlighet att gratis låna utrustning till en aktiv fritid.

Annons

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. inlines, fotbollar, innebandyklubbor, flytvästar och mycket mer.

Lokalerna på Anderstorp IP har precis blivit färdigställda och innehåller bland annat ett showroom för utlåning och inlämning samt en verkstad där utrustning kan vårdas och repareras.

– Jag är glad att vi äntligen kan slå upp dörrarna till Fritidsbanken i Skellefteå och därmed ge alla Skellefteåbor möjlighet att låna utrustning för en aktiv fritid. Vi hoppas att Fritidsbanken kan bidra till ett mer hållbart och inkluderande samhälle, säger Johanna Vilhelmsson, ansvarig för Fritidsbankens etablering i Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Det kostar inga pengar att låna, det finns ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder syns det att man har haft kul, skriver Fritidsbanken i sitt pressmeddelande. Inga böter eller ersättningskrav med andra ord.

Fritidsbanken startas upp av Idrottsservice och Västerbottens Idrottsförbund i samverkan med Skellefteå kommun och Solkraft, med stöd från Skellefteå Kraft, Norran, Skebo, Swedbank, Atea och Repay.

En hel del utrustning, närmare bestämt 600 kg, samlades in i samband med TV4:s satsning Ge bort till sport hösten 2017, men det finns fortfarande behov av att samla in mer. Bland annat behövs mer utrustning för sommaraktiviteter.

– Vi har fått in en hel del prylar, men behöver samla in mer. Om Fritidsbanken blir så populär som vi tror och hoppas kommer det att behövas ett brett sortiment för att möta alla önskemål. Vi vill gärna använda invigningen för att samla in saker och välkomnar särskilt utrustning för sommarlek, t.ex. boule, brännboll, kubb, krocket och campingutrustning som tält, sovsäckar och spritkök, säger Johanna Vilhelmsson.

Utlåningstiden är 14 dagar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons