Annons

Poolfabrik byggs i Lövånger

Annons

Åsa Gustavsson och Daniel Cures Coitino ska driva poolfabriken som byggs i Lövånger.

FÖRETAG Inom tre år hoppas Skellefteå Poolfabrik kunna sysselsätta 30 personer i Lövånger. “Dessutom tillkommer en rad arbetstillfällen kring fabriken från underleverantörer”, säger Daniel Cures Coitino.

Utomhuspooler är kanske inte det första du tänker på när du tittar ut genom fönstret i december – men faktum är att en fabrik som tillverkar just pooler håller på att etableras i Lövånger. Bakom satsningen står det spanska företaget Polifibra och deras svenska medarbetare Daniel Cures Coitino och Åsa Gustavsson.

– Många höjer på ögonbrynen när vi berättar att vi ska bygga en poolfabrik långt uppe i Norrland, men faktum är att det finns många fördelar, berättar Åsa när jag träffar henne och Daniel på ett fik i centrala Skellefteå.

Daniel har jobbat med försäljning av Polifibras pooler i 30 år och sedan 2007 har tankarna om att öppna en poolfabrik i Sverige funnits.

– Då började vi sälja en hel del pooler till Sverige men transportsträckorna från Spanien är ett problem. Dels tar det tid och kostar pengar, och dels är det inte bra för miljön, säger Daniel.

DYRT I STOCKHOLM
2014 började han undersöka möjligheten att etablera en fabrik i Nyköping där han bodde, men fick inte den respons han ville från varken kommunen eller det lokala näringslivet.

– De verkade inte alls intresserade så jag började titta på Stockholm istället, men där är lokalkostnaderna svindyra och kulturen stressig och hård, säger Daniel som i början av 2017 träffade sin nuvarande sambo Åsa från Skellefteå.

– I februari åkte vi upp hit för första gången och jag blev direkt förälskad i staden. Naturen, lugnet, mindre trafik, ingen stress… det tilltalade mig, fortsätter Daniel.

VÄL BEMÖTTA
Tanken att etablera fabriken här föddes – och när de kontaktade kommunen och pratade med representanter från näringslivet blev de positivt bemötta.

– Alla har varit fantastiskt hjälpsamma och välkomnande, framförallt näringslivschefen Bengt Ivansson. Trots att de jobbade hårt med etableringen av Northvolt tog de sig tid med oss och hjälpte oss att hitta passande lokaler, säger Daniel.

Den lokal Daniel och Åsa föll för var en 3600 kvadratmeter stor byggnad i Lövånger som Miwa Kakelugnar och Gumboda Kapell tidigare hållit till i.

– Den lokalen passar perfekt för oss. När vi tar upp formar och utrustning från Spanien kan vi i princip komma igång direkt. Dessutom ligger fabriken logistikmässigt bra till vid E4:an, säger Åsa.

NYA ARBETSTILLFÄLLEN
Kontraktet för lokalen är påskrivet och efter nyår startar de sin verksamhet. I februari hoppas de kunna leverera de första poolerna från fabriken.

– Det har varit snabba ryck men det är bara att tuta och köra. Vi vet att vi har bra produkter och då finns det ingenting att vänta på, säger Daniel.

Fabriken blir den första renodlade poolfabriken i Norden som tillverkar glasfiberpooler från grunden, enligt Åsa och Daniel.

– Hos oss kommer du att kunna beställa en pool ena dagen, få den levererad nästa dag och bada i den dagen därpå. Vi kan erbjuda en så snabb lösning eftersom våra pooler är färdigmonterade när de levereras och det bara är att fylla vatten och ansluta strömmen innan du kan bada. Om du vill gräva ner poolen eller ha den ovan jord är upp till dig, säger Daniel.

Modellerna ”Lövånger”, till vänster, och ”Skellefteå”, till höger. Foto: skellefteapoolfabrik.se

Till en början kommer två modeller att tillverkas i Lövånger, 8×4 och 9×4 meter stora.

– Vi börjar så och sen får vi se hur sortimentet utvecklas, säger Daniel.

Under det första året kommer ett tiotal personer att anställas – och inom tre år hoppas de sysselsätta runt 30 personer i pooltillverkningen.

– Dessutom tillkommer en rad arbetstillfällen kring fabriken från underleverantörer. I den mån det går vill vi till största möjliga mån använda oss av andra lokala företag från Lövånger då vi tror på att samarbete är den bästa vägen till framgång, säger Åsa.

Nyheten publicerades först i nya numret av
Megafonentidningen – läs hela tidningen nedan:

 

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons