Annons

Northvolt på plats i Skellefteå

Annons

Fabriken kommer att bli ett spektakulärt bygge – men hur den ska se ut är inte klart än. Bilden ovan är från Northvolts första presentation. Till vänster VD Peter Carlsson.

FÖRETAG Företrädare för Northvolt – som vill bygga Europas största batterifabrik – är på besök i Skellefteå den här veckan.

På måndagen presenterade Peter Carlsson, VD Northvolt, mer om planerna på etablering av batteritillverkning för politiker i kommunfullmäktige i Skellefteå. Sedan tidigare är det känt att anläggningen antingen ska placeras i Skellefteå eller Västerås.

– I Skellefteå finns en stark industritradition, en entreprenörsanda, Nordens gruvcentrum som ligger i regionen, Rönnskärsverken med stark återvinningskompetens samt att vi tydligt kan se hur den energi som används här är i princip 100 procent ren, ger många bra fysiska förutsättningar. Dessutom är engagemanget som vi upplever från hela bygden, kommunen och andra intressenter viktigt för oss vid etablering, säger Peter Carlsson, VD Northvolt, i ett pressmeddelande från Skellefteå kommun.

Megafonen har tidigare berättat om batterifabriken som kan innebära upp till 3000 nya arbetstillfällen på själva fabriken – och lika många indirekta arbetstillfällen i Skellefteå.

– Vi vet att vi har ett starkt erbjudande. Förutom att Northvolt får tillgång till 100 procent förnybar energi, gott om högteknologisk kompetens i form av starka industriföretag i framkant, en hög utbildningsnivå i regionen så har vi en trygg livsmiljö och fantastisk livskvalitet för de familjer som ska flytta hit, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman.

På torsdag kväll har Northvolt bjudit in allmänheten till ett möte på Scandic Hotell där de vill berätta mer om sina planer.

Batterianläggningen har en intensiv tidsplan där de första spadtagen ska tas redan under det andra halvåret 2018 – i antingen Skellefteå eller Västerås. När beslutet kommer är ännu oklart, men det har tidigare utlovats att komma under hösten 2017.

Läs också: ”Vi firar inte silver – vi vill vinna”

Läs också: Batterifabriken kan hamna i Skellefteå

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons