Annons

”Vi måste prata om internet”

Annons

HÄLSA Enligt Friends Nätrapport 2017 har var tredje barn mellan 10 och 16 år utsatts för kränkningar på nätet det senaste året. “Vi måste prata om internet med våra barn i förebyggande syfte”, säger IT-pedagogen Andreas Skog.

2013 skapade IT-pedagogen Andreas Skog tillsammans med teatergruppen UngHästen föreställningen #nätkärlek som berör både positiva och negativa sidor med internet. Till en början var tanken att spela inför gymnasieelever, men snabbt insåg de att högstadiet var en mer passande målgrupp – och förra hösten började de även spela föreställningen för mellanstadieelever och deras föräldrar.

– Idag har 10-åringar mobiltelefoner och använder dem på samma sätt som en 15-åring gjorde för några år sedan. Med tanke på det är det viktigt att i tid prata om hur internet fungerar, vad som är trovärdigt, hur man bör uppföra sig och så vidare, berättar Andreas.

Problem med näthat och kränkningar på internet gäller dock inte bara ungdomar.

– Många vuxna uppför sig också dåligt på internet och det är viktigt att även vi lär oss respektera varandra och vara källkritiska för att sprida rätt signaler till de yngre.

En nyckel till att kunna prata med sina barn om internet är att själv sätta sig in i vad de gör för något och förstå hur livet online fungerar.

– På samma sätt som vi frågar vad de gjort på skolan behöver vi vara nyfikna och fråga vad som pågår på internet, vilka appar de använder och hur de fungerar. På samma sätt som vi pratar om alkohol och droger bör vi även prata om internet, säger Andreas och ger ett exempel:

– Precis som vi i förebyggande syfte pratar om hur barnen skulle reagera på om de blev erbjudna cigaretter bör vi i förebyggande syfte prata om vad som skulle hända om de blev erbjudna 500 kronor för att ta av sig tröjan i en webbkamera – och vad som sedan skulle hända när personen på andra sidan datorn vill se mer?

FÖRBJUD INTE
Att bara förbjuda barn och ungdomar att göra vissa saker fungerar sällan.

– Då är risken att de istället håller tyst om det händer något. Det är bättre att göra klart för barnen att vad som än händer kan de komma till dig som vuxen, även med något som de vet att du inte skulle gilla. Berätta för dem att du älskar dem oavsett.

Andreas Skog. Foto: Stefan Belika

DIGITALA INVANDRARE
Att ha förståelse för internet är dock lättare sagt än gjort. I en av scenerna av #nätkärlek visas till exempel en tonåring som spelar datorspel när föräldern bankar på dörren och ropar att maten är klar. “Jag är mitt i en match”, svarar barnet men föräldern fortsätter att insistera att det är mat och hotar med att dra ut kontakten till datorn.

– Sedan spelar vi upp samma situation – men istället för datorspel gäller det en fotbollsmatch. Då kommer föräldern vid sidlinjen och argt ropar “maten är klar, kom och ät” och barnet svarar att “men jag är ju mitt i en match?” varav det blir väldigt tydligt att den situationen aldrig skulle inträffa, säger David Åkerlund, skådespelare i UngHästen, och fortsätter:

– Tonåringen som spelade datorspel kanske också spelar med vänner i ett lag, och att avbryta den matchen är precis som att avbryta mitt i en fotbollsmatch för dem, även om vi som föräldrar har svårt att förstå det.

När de spelar upp scener som denna får de ofta många aha-upplevelser, speciellt från föräldrar.

– Barnen är uppfödda med internet och har en stor del av sitt liv där. Vi vuxna är mer som digitala invandrare och kommer aldrig att behärska språket till 100 procent. Var nyfikna och fråga era barn om hur saker fungerar så kommer det att bli en bättre dialog, säger David.

Andreas Skog vill också poängtera att de allra flesta saker med internet är bra.

– Internet ger fantastiska möjligheter och mycket glädje – det är bara en mycket liten del som är dåligt. Internet kommer aldrig heller gå att ta bort, så det bästa vi kan göra är som nämnt att prata om det i tid och lära våra barn att ha bra värderingar i grunden – och vara tydliga med att dessa även gäller online, säger han.

 

Misstänker du att ditt barn
har råkat illa ut på internet?

Lyssna och försök identifiera vad som hänt.

Var inte dömande – försök istället få personen att öppna sig och berätta fullt ut.

Har ett brott begåtts? Hjälp till att anmäla det till polisen.

Hjälp ditt barn att anmäla händelsen på sajten, blockera eller ta bort konton. Vet du inte hur det fungerar – läs på eller fråga någon som kan. Det finns flera bra funktioner på sociala medier idag där till exempel en bild som brutit mot reglerna på facebook sedan automatiskt även spärras från Instagram.

 

Har du som
ungdom råkat illa ut?

Prata med någon – det är inte ditt fel!

Dokumentera vad som hänt

Anmäl händelsen till sajten och/eller polisen.

 
 

Artikeln publicerades i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

 

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons