Annons

Hamnar fabriken i Skellefteå?

Annons

Fabriken kommer att bli ett spektakulärt bygge – men hur den ska se ut är inte klart än. Bilden ovan är från Northvolts första presentation.

FÖRETAG I höst väntas besked om det blir Skellefteå eller Västerås som blir etableringsort för Northvolts gigantiska batterifabrik. ”Vi firar inte silver – vi vill vinna”, säger Bengt Ivansson.

Mellan 2000 och 3000 personer väntas Northvolts behöva anställa till sin nya jättefabrik som de planerar att bygga i Sverige. Var den hamnar är inte fastslaget än – men klart är att det står mellan Skellefteå och Västerås.

– Till en början fick vi inte ens frågan men när vi hörde att det här var på gång tog vi själva kontakt med Northvolt för att få vara med och visa vad som finns i Skellefteå, berättar näringslivschefen Bengt Ivansson för Megafonen.

Frågor som litiumjonbatteriföretaget till en början ville ha svar på handlade om övergripande tekniska uppgifter som energiförsörjning, mark, transporter, vatten etc..

– Vi jobbar mycket med datacenteretableringar som liknar denna industri så därför hade vi bra material förberett, säger Bengt.

”FIRAR INTE”
Cirka 40 kommuner skickade in svar på frågorna varav tio orter initialt valdes ut innan de reducerades till två: Skellefteå och Västerås.

– Efter en djuplodande analys av tio mycket intressanta alternativ för Northvolts första fabrik har vi efter en samlad bedömning landat i att det finns bäst förutsättningar i dessa två orter, har Peter Carlsson, vd på Northvolt, tidigare berättat i ett pressmeddelande.

Att vara i “final” är något som gläder näringslivschefen, men de är långt ifrån nöjda ifall de skulle komma tvåa.

– Bara att vara bland de två orterna är fantastiskt roligt i sig. Det betyder att det finns bra förutsättningar för den här typen av etableringar här. Men vi firar inte silver – vi vill vinna, säger Bengt.

Näringslivschef Bengt Ivansson hoppas att batterifabriken kommer till Skellefteå.

BESÖKTE SKELLEFTEÅ
En av dem som ska avgöra vilken stad det blir är Emad Zand som i media benämnts som stjärnentreprenör efter att ha sålt sitt techbolag Avesina Healthcare för uppskattningsvis 200 miljoner kronor, enligt nättidningen Break It.

– Jag vill arbeta med något som verkligen har påverkan på många människor och Northvolt är en fantastisk idé. När jag kom i kontakt med Peter så gick det snabbt att bestämma sig, säger Emad Zand till Break It.

I mitten av augusti var Emad tillsammans med fem andra personer från Northvolt på plats i Skellefteå för att ta reda på fler detaljer och besöka lokala företag.

– De var väldigt positiva. Det är få frågor om tekniska och praktiska saker nu – där är vi trygga i att vi kan leverera det de efterfrågar – utan den stora frågan är bemanning och kompetensförsörjning, säger Bengt.

För att svara på dessa frågor besöktes andra företag som rekryterat utifrån samt att representanter från Luleå universitet, Umeå universitet och Mittuniversitetet var på plats för att prata om allt från yrkesutbildningar till universitetsprogram.

– Batterifabriken är inte bara en angelägenhet för Skellefteå. Hela regionen skulle må bra av detta, säger Bengt.

”MÅSTE HÖJA MÅLET”
Den tilltänkta tomten för den gigantiska fabriken ligger öster om Hedensbyn och ytan är hela 200 hektar stor. Verksamheten skulle som nämnt kunna sysselsätta upp till 3000 personer.

– För varje anställd brukar man säga att det totalt behövs 3-4 gånger så många personer då det behövs mer personal på skolor, restauranger, vård- och omsorg, i butiker och så vidare. Kommer fabriken måste vi höja målet på 80 000 invånare till år 2030, säger Bengt.

Besked om vilken ort som vinner väntas komma i höst efter att miljöprövningar gjorts i både Skellefteå och Västerås.

– Vi ska ha samråd med kommunerna i september och sedan tas beslutet relativt snabbt, har Peter Carlsson tidigare sagt till Break It.

BESKED I HÖST
Miljöprövning görs inför alla större etableringar för att bedöma vilken påverkan verksamheten kan ha på miljön.

– Just miljöprövningen har vi inte stor möjlighet att påverka, men i övrigt är vi en stor grupp från kommunen och Skellefteå Kraft som jobbar hårt för att vi ska vara det bästa alternativet, säger Bengt.

Vad händer om det blir Västerås som vinner?

– Det blir så klart tråkigt, men samtidigt har vi fått en stor medial uppmärksamhet för detta och att bara vara bland de två första visar att vi är ett bra alternativ även för andra stora etableringar.

Den 11 september ska Northvolts VD medverka på kommunfullmäktige i Skellefteå, och tre dagar senare har företaget bjudit in till ett möte med allmänheten.

 

Artikeln publicerades i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

 

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons