Annons

Medeltidsdagar i Skellefteå

Annons

Pernilla Lingdén, Katarina Hurtig, Leif Ershag och Åsa Sandberg är engagerade i Skellefteås första medeltidsdagar.

NÖJE I helgen finns chansen att åka på en historisk tidsresa när Skellefteås Medeltidsdagar arrangeras för första gången. “Alla är välkomna att ta del av detta”, säger Åsa Sandberg ordförande i Reengarda.

På och vid Kyrkholmen kommer ett nytt event att äga rum denna sommar. Den 13-15 juli byggs ett medeltida läger upp och området kommer att fyllas av människor i tidsenlig klädsel samt förhoppningsvis en stor mängd nyfikna Skelleftebor.

– Det känns jätteroligt att vi får möjlighet att göra det här. Vi hoppas på att det ska bli succé och ett återkommande event, säger Åsa Sandberg, ordförande i Reengarda.

Reengarda är en ideell förening som är en del av SKA – Sällskapet för Kreativ Anakronism – och deras mål är att återskapa medeltiden, så som den var och så som den kunde ha varit.

Föreningens målsättning är att söka kunskap och på ett lekfullt sätt återskapa sin idealbild om medeltiden.

– Vi räknar att medeltiden sträcker sig från 600- till 1600-talet vilket gör att det innefattar allt från vikingar till modernare medeltid. Jag kom själv i kontakt med detta genom att jag höll på med lajv och gillar att sy, men intresseområdena kan vara allt från smide och hantverk till matlagning och krigsrustningar, säger Åsa.

På Medeltidsdagarna kommer besökarna att få se och ta del av en rad olika upplevelser, föreläsningar och aktiviteter. Bland annat kommer det att fightas med rustning på området, bågskytteklubben kommer att finnas på plats, teatergrupper som har små föreställningar och en medeltida marknad där företag och föreningar får ställa ut.

– Utöver det kommer museet att finnas på plats och hålla i föreläsningar om Skellefteås medeltida historia, vi kommer att bygga upp ett tältläger där besökarna får se hur det kunde se ut förr i tiden och olika hantverk kommer att visas, säger Åsa.

På lördagen kommer det att vara ett stort skådespel om hur Skellefteå blev kristet som är inspirerat av verkligheten.

– Det blir en sammandrabbning mellan kyrkan och de vikingar som bodde på orten. Det utspelade sig på 1100-1200-talet.
Inspiration till Medeltidsdagarna har de delvis fått från Luleå där ett liknande event har arrangerats i över tio år. Dit kommer varje år över 5000 personer på besök.

– Vi börjar i liten skala men hoppas att det kan växa sig större för varje år. Det är helt gratis att komma hit och förhoppningsvis kan vi öka intresset kring detta, säger Åsa.

Se program och mer info på https://skellefteamedeltidsdagar.wordpress.com/

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons