Annons

Akay & KP visar utvalda verk

Annons

KlisterPeter i Skellefteå konsthall där han och Akay ställer ut med ”Public Private”.

ANNONS Akay och KP betraktas av många som legender inom svensk gatukonst och har sedan 1980-talet utsmyckat Stockholm på olika sätt. Nu ställer de ut i Skellefteå Konsthall på Nordanå. ”Konst kan vara så sjukt många olika saker”, säger Akay.

I entrétaket till Skellefteå konsthall hänger ett stort tygstycke bestående av ihopsydda flaggor i gult och blått. Vad som är svårt att se på plats är att de ihopsydda flaggorna tillsammans bildar en stor svensk flagga – men det var knappast något som de förbipasserande i Stockholm missade den dagen flaggan hängde ner från en bro i Vasastan.

– Vi sydde jätteflaggan på en liten symaskin i ett rum på typ 12 kvadratmeter vilket var lite knepigt. Jag vet inte vad folk tyckte om den men för oss är själva processen oftast det viktigaste – och vi hade väldigt kul när vi gjorde den, berättar Akay.

Konstverk signerat Akay och KP. Foto: KP

Både han och KlisterPeter, även kallad KP, har ett förflutet inom graffitin men började i mitten på 90-talet att experimentera med nya metoder och använda det offentliga rummet som en arena för sina projekt.

– Vi har sällan haft tillgång till traditionella rum och gallerior. Vi har alltid gått direkt till de platser vi vill jobba och experimenterat med de förutsättningar som funnits där, säger KP.

I Stockholm finns fortfarande spår av deras tidiga ingrepp i staden i form av affischer, klistermärken, installationer och graffiti. KlisterPeter blev tidigt känd för sina rådjursklistermärken och kamouflerade fågelholkar, och Akay för sina affischer som gjorde reklam för den påhittade ideologin Akayism.

2003 började de göra större projekt tillsammans och ett av deras mer uppmärksammade verk är Traffic Island – en röd ministuga på en bortglömd klippa mellan infartslederna i Stockholm.

– Det var en helt oanvänd yta mitt i staden som vi ville ge liv på något sätt. Stugan blev väldigt uppmärksammad och med tiden blev det en stig upptrampad till stugan. Där hade vi skapat en plats i ingenstans vilket jag tycker är roligt, säger Akay.

Ett av duons verk är den här skogen där de krattat löven. Foto: KP

På utställningen i Skellefteå Konsthall visar de en dokumentation av utvalda verk som de gjort genom åren. Det är allt från en skog där de krattat löv till en husvagn med yxor i.

– När vi pratar med äldre så tror de ofta att vi målar tavlor eller gör skulpturer när vi säger att vi jobbar med konst, men konst kan vara så sjukt många olika saker. Att göra film och kratta löv kan också vara konst och det finns i princip inga begränsningar. Vad konst är för något är upp till var och en att definiera, säger Akay.

Utställningen i Skellefteå pågår sedan början av mars till den 28 maj. Att besöka utställningen är gratis.

Megafonen Native

Vårens program i konsthallen:

5 MARS – 28 MARS:
”Public Private”, Akay och KP.
Föreläsning 4 april 18-19, Hörsalen Nordanå

11 JUNI – 3 SEPT:
”Norrland”, Magdalena Nordin, Jonas Kjellgren, Sven Teglund, Anders Sunna, Erik Mikael Gudrunsson, Sara Helena Gedda, Johannes Samuelsson & Anton Ciurar.
Vernissage 11 juni kl 13.00

17 SEPT – 19 NOV:
”The Forest”, utställning, Helene Schmitz, fotografi.

Öppettider: Tisdag-söndag 10-16
Läs mer: www.skelleftea.se/kultur


Sponsrat inlägg: Hela denna sida är en annons från Skellefteå Konsthall.

Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu så berättar vi mer.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons