Annons

Får du tillbaka pengar i år?

Annons

Daniel Sundqvist SkatteverketDaniel Sundqvist, Skatteverket i Skellefteå.

EKONOMI Inom den närmaste månaden kommer pappersdeklarationen landa i din brevlåda – men redan nu kan du logga in på Skatteverket och se dina siffror. Här tipsar Daniel Sundqvist på Skatteverket i Skellefteå om vad du ska tänka på i år.

Redan nu kan du logga in på Skatteverket för att deklarera – och se om du får tillbaka några pengar i år.

– Du kan deklarera via app eller internet med din e-legitimation utan att ha fått pappersdeklarationen. De flesta deklarerar elektroniskt idag och det är dessutom en förutsättning för att få tillbaka eventuell skatt innan midsommar, säger Daniel Sundqvist på Skatteverket i Skellefteå.

Hur deklarerar jag?

– Första steget är att kontrollera att uppgifterna i deklarationen stämmer överens med de kontrolluppgifter som du fått från arbetsgivare, bank, försäkringskassan med flera.

– Andra steget är att välja sätt att deklarera på. Stämmer allt och du inte har något annat att redovisa behöver du bara godkänna din deklaration med de förtrycka säkerhetskoderna eller din e-legitimation (bank-ID) och välj om du vill sms:a, ringa, använda appen eller e-tjänsten. Ska du lämna bilagor eller har näringsverksamhet så måste du använda bank-ID och dator, bland annat för att bilagorna inte är mobilanpassade.

Varför bör jag deklarera digitalt?

– Ett pappersblankett går det inte att prata med, däremot när du är inne i olika e-tjänster så kan du få vägledning. Ska du ändra uppgifter eller har sålt en bostad kan du direkt se konsekvensen av ändringen i e-tjänsten. Du undviker fel då du får hjälp med överföringar av belopp och summeringar.

– Det är sex gånger vanligare att det blir fel på en pappersdeklaration med bilagor än de som deklarerar via e-tjänsten.

Det finns några nyheter för 2016.

– Bland annat finns det nu en beräkningshjälp för dig som har tänkt göra reseavdrag för resor till och från arbetet. Det har varit väldigt mycket fel på avdragen så vi hoppas på att det ska bli mindre nu när denna hjälp finns, säger Daniel och fortsätter:

– Det går att importera filer till inkomstdeklarationen och nu kan även du som sålt bostad (K5/K6) göra det.

För företagare så kommer besked om skatten redan i september istället för november.

Vad kommer ni att kontrollera extra mycket i år?

– Förutom att kontrollera de grövre fusket kommer vi kontrollera områden där det är störst risk för fel, exempelvis på områden där det är svårare att göra rätt är värdepapper, avdrag tjänst och försäljning fastighet.

 

Deklarera på Skatteverket nu »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons