Annons

Så skyddar du dig mot bränder

Annons

Nicklas Karlsson

BOSTAD I december sker det 40 procent fler bränder i svenska hem jämfört med snittet under övriga året – men det finns sätt att minska risken: ”Det är alltid lättare att förebygga än att släcka en brand.” 

I genomsnitt startar det 17 bränder i svenska hem – varje dag, året om. Enligt Nicklas Karlsson, som driver brandsäkerhetsföretaget Innan AB, skulle många av dem dock kunnat undvikas med förebyggande arbete.

– Människan är problemet – och lösningen. Genom att vara mer medveten om risker och förberedd på brand kan du undvika många olyckor, berättar han.

Under vintermånaderna – och speciellt vid jul och nyår – ökar risken dessutom ännu mer statistiskt sett.

– Vi tänder ljus, lagar mer mat och myser vid öppen eld. Många av oss är dessutom stressade och den kombinationen har startat flera bränder.

Den vanligaste brandorsaken är enligt statistiken öppna lågor som levande ljus, och näst vanligast är bränder relaterade till matlagning.

– Jag menar inte att vi ska sluta ha mysigt och laga mat, men det är verkligen viktigt att vi pratar om vad som kan hända och är extremt noggranna med att till exempel inte lämna tända ljus obevakade.

Bränder i relation med alkoholpåverkan är tydlig.

– Att somna med spisen igång eller glömma släcka ljusen kan minst sagt vara förödande och är orsaken till många förlorade liv. Även överhettning, kortslutning eller tekniska fel på elektrisk utrustning är vanliga brandorsaker i svenska hem.

Om det börjar brinna – hur ska jag agera då?

– Om du bor i en villa så bör du redan innan ha gjort upp en enkel plan om hur du och din familj ska ta dig ut ur huset. När det väl brinner har du inte tid att tänka på sådant.

– Om du bor i en lägenhet och det brinner hos dig ska du så klart ta dig ut så snabbt som möjligt och stänga dörren efter dig, men om det brinner i någon annans lägenhet och det är rök i trapphuset bör du stanna inne och göra dig synlig för brandkåren i fönstren. Lägenhetsdörrar är byggda för att hålla rök och värme ute i minst 30 minuter och innan dess är räddningstjänsten förhoppningsvis på plats. Att gå ut i trapphuset och andas in röken kan vara livsfarligt.

Ska jag försöka släcka branden?

– Om du kan släcka den är det bra – men ta ingen onödig risk. Det krävs bara lite brandrök för att det ska vara farligt, och att rädda liv är alltid viktigast. Hus går att bygga upp igen.

Nicklas bjuder även på ett julklappstips.

– Att köpa julklappar till sina vuxna barn, eller till sina föräldrar för den delen, är ofta svårt – men en trygghetsklapp med brandvarnare, brandfilt och handbrandsläckare fungerar alltid. Det är sådant som alltför många tänkt ”jag borde fixa…” men sedan har det inte blivit av. Det är en julklapp som kan rädda liv.

Nicklas Karlsson

Så här kan du skydda dig:

1. Förebyggande. ”Ha en enkel utrymningsplan klar som alla vuxna i huset är överens där ni pratat om – och helst övat – hur du och din familj ska ta sig ut från olika platser i huset om det brinner. Prata även inom familjen om faran med tända ljus och liknande.”

2. Brandvarnare. ”Brandvarnare är ett måste, det räddar livet på er! Ha minst en per våningsplan och gärna fler. Idag finns även de som är ihopkopplade trådlöst så att alla löser ut samtidigt. Det kostar bara några 100-lappar och kan ge er extra tid för att ta er ut. Kom även ihåg att kontrollera batteriet genom att trycka på testknappen minst en gång per år.”

3. Handbrandsläckare. ”Den ska sitta lättillgänglig och alla i familjen ska veta var den är och hur den fungerar. Jag rekommenderar 6 kg pulver med en effektivitetsklass på minst 43A 233BC.”

4. Brandfilt. ”Det kostar bara ca 100 kronor och är bra för att släcka bränder i kläder och för att kväva brand på spis.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons