Annons

Nu har nya glassbaren öppnat

Annons

Alhems Trädgård, glass

MAT Förra sommaren gjorde Alhems Trädgård succé med sin italienska glass – och nu öppnar de även en glassbar i centrala Skellefteå. ”Nu får vi utrymme att göra mer glass”.

Eva Svedlund och Hans-Jörgen Ramstedt har drivit trädgården på Alhem i sex år där de sålt sommarblommor. Förra året utökade de dessutom verksamheten till att även omfatta glassförsäljning.

– Vi har alltid letat efter något som kompletterar blomförsäljningen. Vi borde kunna sälja något mer när vi ändå har besökare här, säger Hans-Jörgen.

– Idén om glass har funnits ett tag men det var i januari förra året som vi tog den vidare. Vi anmälde oss till en kurs i tillverkning av gelato och innan den var slut hade vi beställt maskiner och produkter, säger Eva och skrattar.

Väl tillbaka i Skellefteå var det bara att börja prova sig fram.

– Det har varit kaos och vi har gjort misstag, men det är så man lär sig. Vi gjorde sjukt mycket glass och innan vi öppnade i maj hade vi hittat rätt, säger Hans-Jörgen.

De hade inte väntat sig att sälja glass i någon större omfattning första sommaren men på den punkten fick de fel.

– Vi hade tänkt sköta försäljningen själva med en anställd men vid midsommar smällde det till och innan sommaren var slut hade vi fem anställda. Det kom hur mycket folk som helst, säger Eva.

Alhems Trädgård, glassDen nya glassbaren ligger på Nygatan där Holmströms El tidigare låg.

Vad är det som är så speciellt med er glass?

– Italiens glass – eller gelato som den kallas – är något helt annat än vanlig glass. Normalt sätt görs glass mest på grädde och har ofta en fettprocent på 20-25%. Vår glass har 6-8% fett och är nästan uteslutande gjord på mjölk. Dessutom består glassen av mindre invispad luft vilket gör den mer kompakt och smakrik. Den blir krämigare och naturligt mjuk, säger Hans-Jörgen.

– Och så har vi bara naturliga smakämnen. Är det jordgubbssmak så är glassen gjord på koncentrerade riktiga jordgubbar, är det melon så är det riktig melon.

Nu har de även öppnat en glassbar i centrala Skellefteå på Nygatan där Holmströms El tidigare låg.

– Vi har ambitionen att komma ut med vår glass i butik och för det så behöver vi större lokaler. Vi hade pratat om att hyra en industrilokal och helt enkelt göra en glassfabrik men när den här lokalen dök upp nappade vi på det. Nu får vi både utrymme att göra mer glass och ett ställe där vi själva kan sälja glass året om, säger Hans-Jörgen.

– Det känns bra och vi är positiva. Självklart är det lite nervöst men vi tror på det här, säger Eva.

Kommer ni att sluta sälja glass på Alhem nu?

– Nej, absolut inte. Alhem kommer även fortsättningsvis finnas kvar med blommor och glass.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons