Annons

Får du tillbaka pengar i år?

Annons

Daniel Sundqvist SkatteverketDaniel Sundqvist, Skatteverket i Skellefteå.

EKONOMI Inom den närmaste månaden kommer pappersdeklarationen landa i din brevlåda – men redan nu kan du logga in på Skatteverket och se dina siffror. Här tipsar Daniel Sundqvist på Skatteverket i Skellefteå om vad du ska tänka på i år.

Redan nu kan du logga in på Skatteverket för att deklarera – och se om du får tillbaka några pengar i år.

– Du kan deklarera utan att ha fått pappersdeklarationen via app eller internet med din e-legitimation. De flesta deklarerar elektroniskt idag och det är dessutom en förutsättning för att få tillbaka eventuell skatt innan midsommar, säger Daniel Sundqvist på Skatteverket i Skellefteå.

Hur deklarerar jag?

– Första steget är att kontrollera att uppgifterna i deklarationen stämmer överens med de kontrolluppgifter som du fått från arbetsgivare, bank, försäkringskassan med flera.

– Andra steget är att välja sätt att deklarera på. Stämmer allt och du inte har något annat att redovisa behöver du bara godkänna din deklaration med de förtrycka säkerhetskoderna eller din e-legitimation (bank-ID) och välj om du vill sms:a, ringa, använda appen eller e-tjänsten. Ska du lämna bilagor eller har näringsverksamhet så måste du använda bank-ID och dator, bland annat för att bilagorna inte är mobilanpassade.

Varför bör jag deklarera digitalt?

– Ett pappersblankett går det inte att prata med, däremot när du är inne i olika e-tjänster så kan du få vägledning. Ska du ändra uppgifter eller har sålt en bostad kan du direkt se konsekvensen av ändringen i e-tjänsten. Du undviker fel då du får hjälp med överföringar av belopp och summeringar.

– Det är sex gånger vanligare att det blir fel på en pappersdeklaration med bilagor än de som deklarerar via e-tjänsten.

Om du tycker att det är onödigt att över huvud taget få deklarationspapperen så kan du ansluta dig till Mina meddelanden som är en säker digital brevlåda för bland annat myndighetspost. De som gör detta får ingen pappersblankett utan får en avisering via sms eller mejl om att det är dags att deklarera.

www.skatteverket.se finns mer information och hjälp att få, exempelvis avdragslexicon.

– Verkar det svårt med din deklaration så att du måste ta hjälp med att deklarera, kan du anmäla den personen som ombud och då kan ombudet deklarera åt dig via e-tjänsten.

Deklarera på Skatteverket nu »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons