Annons

Fortsätta skapa magi, Spike

Annons

FILM Ta en halvtimme och se denna underbara kortfilm av Spike Jonze, som enligt mig är en av de främsta i filmgamet. 

Jonze har länge inspirerat mig i hans berättarstil och känsla. Som alla hans filmer är denna också modernt berättad, men med en enkel kärna i premissen. Ett grepp som också leddes upp i hans senaste storverk ”Her”.

Likt många andra nutida filmregissörer (t.ex. Åkerlund, Fincher, Gondry, Bay), började Spike Jonze regissera musikvideor under MTVs stormaktstid, något som öppnar upp dörrarna för ett stort kreativt svängrum. Det är viktigt, tror jag, för att kunna fortsätta leverera levande historier med annorlunda infallsvinklar att man som filmskapare ständigt vattnar sin kreativa rabatt med projekt som är mindre, men som kanske ger mer på det skapande planet, vare sig det gäller musikvideos, kortfilm eller konstfilm.

Det är just därför det är viktigt för svenska filmregissörer som Jonas Åkerlund, Johannes Nyholm och Ruben Östlund  att fortsätta arbeta på sin personliga stil och även arbeta med projekt som kanske inte genererar mest pengar, men bidrar till deras utveckling som filmskapare, och att vi därefter får se dem blåsa svensk stjärnstoft över Hollywoodhimlen.

Den som lever får se, men jag hoppas vi går en ljus framtid till mötes i den svenska filmindustrin, och att vi kan slå härifrån in på en internationell arena.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons