Annons

Så förlänger Jennie håren

Annons

Jennie Lindberg Clive Russel

SKÖNHET För den som önskar tjockare, längre hår ala Victoria Secret krävs det inte längre månaders eller års tid och tålamod. Det räcker med ett enda besök hos frisören.

Inne på Clive Russel går saxar, plattänger och locktänger varma. Bakom ett draperi av svarta fransar masseras skummande schampo i spända hårbottnar och ute på golvet arbetar frisörerna framför speglar med kunderna i svarta läderstolar. Vid en av speglarna finns Jennie Lindberg, utbildad frisör, som förutom att klippa av och klippa upp hår, även förlänger det.

I hennes stolar passerar allt från tonåringar till pensionärer och önskemålen vad gäller hårförlängningar skiljer sig ofta åt.

– Någon vill ha en slinga med färg ditsatt, någon vill slippa en tråkig period i utsparandet och någon annan vill fylla på ett tunt hår med mer volym.

Bal- och bröllopsfrisyrer får också de sin del av extra hår.

– De hårförlängningar vi använder oss av på Clive Russel appliceras med hjälp av tejp, clips, vax eller glorious. Tejpen består av dubbelhäftande stark tejp, clips är de enda man enkelt kan ta av och på själv och kläms fast med klämmor närmast hårbotten på tuperat hår. Vaxet är ett keratinvax som man värmer fast och med glorious klämmer man fast håret i en ring som har ett fäste av keratin.

Efter att ha testat de olika alternativen på både sig själv och andra har hon fått sin personliga favorit.

– Jag använder tejphår och det brukar vara det eller glorious jag rekommenderar andra. Det två är de mest skonsamma för håret. Med tejpförlängning mixas håret in i det egna håret utan att upplevas stripigt som exempelvis förlängningar med vax kan göra. Glorioushåret är allra lättast att match med sitt egna hår då det kommer i fler färger och i mindre paket. Det gör att man kan beställa olika nyanser om det egna håret exempelvis är slingat. Men det är ju också en smaksak och alla löshår passar inte för alla, vissa sitter tejp eller glorious bättre på och andra sitter kanske vax bäst på.

Själva proceduren att sätta in tejp tar ungefär en och en halv timma. Förlängningen sitter två till tre månader innan man tar ut den, tejpar om och sätter fast igen då det egna håret växt ut. Samma hår kan användas en till tre gånger beroende på hur väl man tar hand om det. Vax sitter cirka tre till sex månader, glorious flyttas upp efter sex veckor och kan därefter sitta några månader till.

– Du bör alltid använda de produkter din frisör rekommenderat dig. Speciella schampon, balsam, inpackning och gärna någon olja. Använd alltid värmeskydd vid användning av plattång och locktång. Sov gärna i en fläta och var försiktig när du borstar håret så att du inte sliter loss fästena.

Den som önskar spara ut sitt hår undrar ofta om detta är något som sliter på håret.

– Eftersom det blir en extra tyngd på hårstrået sliter alla förlängningar på det egna håret. Men tejphår och glorious är mer skonsamt för håret för att dom har snällare fästen, mot för microringar och vaxhår vars fästen ligger och skaver på de egna hårståna.

Den som för några år sedan såg Britney Spears raka av sig håret följde kanske också tidningarnas bevakning av hennes väg till längre svall med avslöjande förlängningar. Samtidigt som Jennifer Lopez lejonman sällan ifrågasatts.

– Det är överhårets längd som är den viktigaste för att det är det som ska täcka fästena. Helst ska håret vara i alla fall vara 15-20 cm långt för bästa resultat. Ju kortare hår man har desto mer hår måste användas eftersom man måste klippa ihop det egna med löshåret. Men ingenting är omöjligt, berättar Jennie och visar med tummen och pekfingret hur kort hennes eget nackhår var när hennes tidigare bobfrisyr skulle få längd.

Inte mer än fem centimeter. Sedan dess har hennes hår vuxit sig nedför axlarna.

– Då hade jag i nästan dubbelt så mycket löshår som jag har nu och den största utmaningen var att klippa in det.

Att Jennies långa, svarta hår inte bara är hennes eget är inget ett otränat öga kan se.

– Det ska heller inte synas om det är rätt insatt och ordentligt inklippt. Inklippning är det väsentliga, gör man inte det så kan det se hemskt ut.

Att vi ser mindre av hårförläningar nu än när de kom för något år sedan beror alltså snarare på att vi inte kan avslöja dem tack vare skickliga frisörer än på att färre använder dem. Jennie själv är övertygad om att hårförlängningarna är här för att stanna.

– Absolut, det blir bara fler och fler som använder sig utav det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons