Annons

Mer än den lilla svarta

Annons

S125530_LARGE

SKÖNHET Det började med att Chanel var på många läppar för den lilla svarta klänningen, de små dropparna Chanel No5 och en dräkt sydd i tweed. Det är märket Chanel förstås än idag, men också bokstavligt talat i form utav lyxiga läppstift och glansiga gloss.

Gabriel Chanel föddes 1883 och med världen kom hon att bli Coco Chanel. Inom modebranschen ses hon för många som den ledande befriaren som fick kvinnor att röra sig fritt och obehindrat, utan att hela tiden vara medveten om vad de bar. Hennes eleganta och enkla plagg skulle vara lika bekväma och funktionella som de plagg männen bar. Att som kvinna bära byxor? Det var Chanel den första designern i Paris att tillåta.

I början av tjugotalet lanserade Chanel en parfym som kom att tas emot med öppna armar. Den döptes efter hennes lyckotal nummer fem och är än idag en av världens mest sålda parfymer. Marilyn Monroe var en av de som bar denna doft och på frågan vad Monroe bar när hon gick och lade sig svarade hon ”Just a few drops of No5” och blir än idag ständigt citerad för dessa ord.

Chanel hade ett aktivt liv. Hon trivdes på hästryggen och hon trivdes under solen. Hon gjorde det moderiktigt med solbränna och blev samtidigt medveten om det aktiva livets påverkan på huden. 1929, åtta år efter Cocos intåg i skönhetsvärlden med No 5, var hon åter igen först. Den första designern att tillverka hudvård.

Den stilrena designen på produkterna används fortfarande på dagens hudvård märkt Chanel, men innehållet sedan dess har förändrats stort. Den första tiden kunde produkterna räknas på en hand, idag är hudvården indelad i tolv olika serier för att tillgodose hudens olika behov. Le Lift är den nyaste krämen och lanseras nu i vår. Krämen som ska ha omedelbart lyftande effekt jobbar på molekylnivå och det tog Chanels team tolv år att framställa den.

Är parfym och hudvård hennes enda bidrag till skönhetsvärlden? Självklart inte. Även Chanel har försett ansikten och naglar med färg sedan tjugotalet.

Ljus är det ord som definerar makeupens filosofi. För Chanel var ljuset alltid närvarande i hennes värld och skapande. Hon la stor vikt vid hur det reflekterades mot vita kragar såväl som de vita pärlhalsband som gärna förknippas med hennes stil. Inom makeupen har ljuset sedan start använts för att framhäva och förstora och än idag eftersträvas ett strålande, glödande resultat oavsett om det gäller en matt foundation eller pigmentrika läppstift.

Det finns många olika historier om denna revolutionär, och de ögonskuggor som lanseras till våren är var och en döpa med namn som haft med Coco Chanels liv att göra. De åtta olika kvartettögonskuggorna är i sin tur skapade med inspiration av tweedtygets trådar i en ny formula av fluid, kräm och puder. Konsistensen ger en extremt bra hållbarhet och enligt Chanel ska det aldrig ska ha varit så lätt som nu att skapa en proffsig makeup hemma. I förpackningen har de även lagt med en beskrivning på fyra looker att skapa med dessa skuggor.

På samma sätt som Chanel stått för enkla och stilrena kläder, kan man säga att detsamma gäller på hudvården- och makeupens sida. Det ska vara lätt att använda – med ett elegant resultat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons