Annons

Njut av julstämningen

Annons

Nordanå Julmarknad
Foto: Patrick Degerman

NÖJE Den 8 december fylls Nordanåområdet av närmare 15 000 personer då det är dags för årets julmarknad.
– Det växer för varje år, säger Siw Andersson , Skellefteå museum.

1975 arrangerades den första julmarknaden av Skellefteå museum på Nordanå. Siw Andersson var på plats som besökare.
– Det var åtta stånd där det såldes kransar, julgranar, stöpta ljus och sådant, berättar hon när vi möts i den redan julpyntade lanthandeln på Nordanå.
Året efter, 1976, var Siw åter på marknaden men nu som arrangör i och med sin anställning på museet. Sedan dess har hon inte missat en enda marknad.
– Vi bjöd in föreningar och enskilda slöjdare som också fick ha stånd och så har det hållit på. För varje år har det växt och växt. Både när det gäller antal stånd och besökare.
Ljusungsbrödet var länge populärast och till slut blev det så eftertraktat att det nästan var slutsålt innan marknaden öppnat.
– Klockan elva började besökarna köa och fem över tolv var vissa varor slut. Idag inleds marknaden med en gonggong klockan tolv som markerar att försäljningen kan börja.

Kompletterar
För att hålla igång marknaden alla fyra timmar de har öppet, trots att brödet kanske är slutsålt, började de samarbeta med Kultur Skellefteå som också håller till på Nordanå sedan strax innan millennieskiftet.
– Vi bidrar med en annan typ av program för att komplettera på ett bra sätt. Förutom själva marknaden ska det vara en upplevelse att komma hit. Vi har körer, dans kring granen, en julsaga på utescenen och mycket mer, berättar Elisabet Bohman, Kultur Skellefteå, som också sitter med oss i lanthandeln.

”Lyfta fram”
I årets program hittar du bland annat sångkören Kvittra, folkmusik, juldanscafé och julpyssel.
– Vi samarbetar med kulturföreningar och studieförbund. Det är viktigt att lyfta fram deras verksamheter, säger Elisabet.
Årets julmarknad blir den 38:e i raden för Siw som ser fram emot den lika mycket som vanligt.
– För mig handlar det om träffa folk, fika, gå en sväng och njuta av julstämningen, säger Siw.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons