Som sagt. Midsommar närmar sig.
Idag och de kommande dagarna är sillinläggnings och gravningsdagar. Nubben kanske du också gör själv.
Ett riktigt bra recept som jag gillar på Silltårta får du här.
Om du inte äter gelantin av någon anledning så kan du byta det mot agar-agar, vegetarisk gelantin.
~
Silltårta med anjovis, ca 8 portioner
200 g kavring
75 g smält smör
fyllning
3 blad gelatin
1 ½ dl grädde
1 ½ dl gräddfil
2 msk finhackad gräslök
1 dl fint strimlad purjolök
1 dl fint tärnad matjessill
6 st ansjovisfiléer, hackade
1 dl äppeltärningar
garnering
10 st ansjovisfiléer
1 st liten rödlök
4 st kokta ägg
1 st lime
ruccolasallad
Lägg gelatinbladen i vatten.
Smula brödet i matberedare med kniv, men inte alltför fint.
Smält smöret och blanda med brödet.
Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Låt stå svalt en stund.
Gör i ordning fyllningen.
Vispa grädden och blanda med gräddfil, gräslök, purjolök, sill, ansjovis och äpple.
Tillsätt smält gelatin och smaka av med salt och peppar.
Häll i formen och jämna till.
Låt stå kallt ett par timmar.
Garnera strax innan serveringen med ansjovis, ägghalvor, äpple, rödlök, sallad och tunna skivor av lime eller citron.
Tips!
Om du vill kan du byta ut sillen mot tonfisk. Gott!
~
Nu drar jag mot en galen arbetsdag i delin!
♥