Lite marinera kanske?
Jag har en hel del recept på marinader här på bloggen, använd sökfunktionen till vänster!
De här nedan hade jag i Megafonentidningen i våras.
Hoppas det ska smaka!
Något att tänka på:
2 dl marinad räcker med lätthet till 1,5 kg kött, fisk eller kyckling.
På bilden från vänster: Texas Smoke glaze, Citrusmarinad, Rosmarinlack, BBQ-glaze och Ingefärsglaze/marinad.
Texas Smoke Glaze, ca 2 dl
______________________________________
Passar till nötkött och fläskkött
1 dl chilisås
½ dl äppelmos
1½ msk strösocker
1½ msk soja
1 tsk söt senap
½ tsk liquid smoke
1 finhackad vitlöksklyfta
Blanda.
~
Citrusmarinad, ca 2 dl
____________________________________________
Passar till grönsaker, fisk, fläskkött och kyckling
1 dl svensk rapsolja eller vilken olja du föredrar
1 citron, saft skal
3 vitlöksklyftor i skivor
2-3 msk flytande honung
en näve färsk timjan hackad (typ ½ kruka)
ordentligt med flingsalt
svartpeppar från kvarn
~
Rosmarinlack, 2 dl
______________________________________
Passar till nötkött och fläskkött
1 dl farinsocker
1 dl balsamicovinäger
1 dl kalvfond, koncentrerad
4 dl vatten
4 rosmarimkvistar
1-2 krossade vitlöksklyftor
Smält sockret till ljusbrun färg.
Tillsätt balsamico försiktigt och koka upp.
Tillsätt resten utom vitlök, koka 10-15 minuter tills 2 dl återstår.
Dra av värmen och låt svalna. Ta upp rosmarinkvistarna.
Lägg i vitlöken och förvara i kyl.
~
BBQ-glaze, ca 2 dl
________________________________________
Passar till kyckling, fläskkött och nötkött.
2 msk soja
½ citron, saften
1 dl chilisås
1 vitlöksklyfta
2 msk flytande honung
lite tabasco
Blanda.
~
Ingefärs-glaze/marinad, ca 1½ dl
______________________________________________
tid: 10 min Passar till grönsaker, fisk, kyckling och fläskkött, även som marinad.
2 msk riven färsk ingefära
3 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili, finhackad
4 msk flytande honung
3 msk soja
3 msk neutral olja, tex rapsolja
~