Idag är det fettisdag, det har väl knappast någon missat?
Jag vet inte om jag skulle vilja veta hur mycket semlor svenska folket goffar i sig bara idag!
Själv hör jag till den ytterst lilla skaran som inte tycker om.
Jättetråkigt, verkligen!
Det är lite den där känslan som att vara den enda som inte gillar suring. Eller kräftor. Eller ja. Du fattar.
Sambon däremot älskar semlor mer än nån annan.
Han cyklade tidigt iväg och kom tillbaka med dagens skörd från Kringlan här på Morön.
Semlan nedan är därifrån, och nej. Ja ska inte äta upp den. Jag skulle bara fota den.
Jag, jag bakar kanelbullar idag.
Kärringen mot strömmen.
En god espresso däremot, i den fina nya koppen, var mycket gott!
Så här gör jag semlor iallafall, för jag slipper inte göra dem jämt.
~
Semlor, ca 20 st bullar
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
ca 10-12 dl vetemjöl
ägg till pensling
Semlor kräver mandelmassa. Då kan det vara bra att kunna göra sin egen hemgjorda mandelmassa också om man inte vill äta den syntetiska från affären. Så här enkelt går det till:
Mandelmassa
1 dl socker
1 1/2 dl sötmandel
ev lite vatten
ev. en halv bittermandel (kan uteslutas)
Skålla mandeln genom att låta dem ligga i kokhett vatten en stund. Ta bort skalet genom att trycka på mandlarna så att det lossnar. Mal mandlarna tillsammans med sockret i en mixer eller med en stavmixer. Det är bra att ha ett lock på medan man mixar efter som det stänker något förfärligt. Om det behövs kan man hälla i en liten gnutta vatten på slutet för att få bättre konsistens.
Tips! Är du diabetiker? Ta skållade mandlar, torkade aprikoser och sötningsmedel.
♥