Annons

Vegetarisk lasagne med getost

Annons

Igår gjorde jag ett recept från nya Allt om Mat.
Det såg så himla gott ut så jag var bara tvungen.
Jag gjorde lite annars än orginalreceptet som står här nedan.
Istället för att använda smör och mjöl i såsen så kokar jag upp vätskan och reder av den med maizena blandat i kallt vatten till lämplig konsistens.
Jag blandade spenat och mangold och tog i lite extra.
Även lite extra av getosten, men inte mycket mer än vad det skulle vara. Och färska lasagneplattor.
Jag tycker det är så trist att följa recept så det var ändå en bedrift!
Den här lasagnen är väldigt god vill jag också bara säga!
~

Lasagne med getost, mangold och citron för 6

Ost- och citronsås:
25 g smör
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 dl visp- eller mellangrädde
2 dl riven ost
finrivet skal av 1 citron
1/2 tsk nymalen muskot
1 tsk salt och nymalen vitpeppar

Fyllning:
1 liten zucchini
250 g färsk mangold eller bladspenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja till stekning
rivet skal av 1 citron
salt och vitpeppar

Lasagne:
cirka 12 lasagneplattor
smör eller olja till formen
200 g getost, typ chèvre
färskriven parmesanost

Sås: Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa ner mjölet.
Späd med mjölken, lite i taget.
Häll i grädde och låt såsen koka ihop sakta under omrörning tills den tjocknar.
Rör ner ost, citronskal och muskot. Smaka av med salt och peppar.
Fyllning: Strimla zucchinin.
Skölj och finstrimla mangolden, spara lite till garnering.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs lök och vitlök i olja i en rymlig panna utan att den får färg.
Höj värmen och lägg i mangold och zucchini, fräs tills mangolden mjuknat.
Tillsätt citronskal och smaka av med salt och peppar.
Lasagne: Smörj en gratängform.
Varva ostsås, mangoldfräs, lasagneplattor och getost i bitar.
Börja och avsluta med ostsås.
Grädda lasagnen mitt i ugnen i 15 minuter.
Strö över parmesan och grädda i ytterligare 15–20 minuter, tills den fått fin färg.
Garnera med mangold och citronskal.

~

Iväg på jobbet igen!
Idag ska jag bland annat koka marmelader.

Annons
Annons
Annons
Annons