Annons

Kanel, honung och rabarber!

Annons

För flera dar sen skulle jag lägga ut de här recepten på supergoda småkakor, men tiden har inte riktigt räckt till.
Nu får ni dem lagom till söndagsbaket.
De är såna här enkla icke tidskrävande kakor som man jag brukar göra alla på samma gång eller när jag väntar att bulldegen ska jäsa.

Kanelkakor, ca 50 st

5½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1.5 dl florsocker
300 g kallt smör
½ msk kallt vatten (kan behövas upp till 1 msk)

1 msk strösocker
½ msk malen kanel
½ ägg, uppvispat

Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.
Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.
Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme.
Blanda kanel och socker.
Gör små bollar av degen och platta ut dem med handen på den bakplåtspapperklädda plåten.
Gör ett randmönster med hjälp av en gaffel.
Pensla med ägget och strö på kanelblandningen.
Grädda i ugn 175 grader ca 10-12 minuter.

~

Rabarbergrottor, ca 45-50 st

4½ dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g smör, rumstempererat
1 dl rabarbersylt (kan bytas mot vilken sylt eller marmelad man vill)

Blanda de torra ingredienserna och rör därefter ner rumstempererat smör.
Blanda precis så det går ihop till en deg, inte längre.
Forma till små bolllar och lägg i små kakformar.
Tryck en grop i mitten och fyll i sylt.
Grädda i 200 grader ca 10 minuter.

~

Honungskakor ca 25 st

100 g smör, rumstempererat
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk flytande honung
½ tsk bikarbonat
2 dl vetemjöl

Vispa smör, vaniljsocker och socker.
Rör i honung och sedan mjölet som du blandat med bikarbonat.
Forma till stänger, platta ut på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda 175 grader i ca 15 minuter. Grädda inte för länge för vi vill att de ska bli lite sega.
Ta ut ur ugnen och skär direkt i sneda remsor.

~

Nu ska jag iväg på loppis!
Ha en skön söndag!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons