Idag drog jag igång en ny vuxen-Tamagotchi som mina vänner kallar det.
En surdegsgrund alltså.
Sedan i morse är en rågsur på tillväxt och om det går som det ska så bakar jag gott surdegsbröd till helgen!
Av min rågsurdegsgrund ska jag också ta en klutt och starta igång en vetesurdegsgrund också.
Surdegsbröd är ju to die for tycker jag! Har man aldrig smakat ett riktigt surdegsbröd har man missat en hel värld av fantastiskt bröd.
Det kan låta väldigt svårt och invecklat att baka det och jag kan erkänna att man behöver ha lite koll och dagen man ska baka så ska man väl helst inte vara hemifrån så många timmar i sträck eftersom det ska vändas och vridas under jäsningen när du gjort själva degen. Men inte på alla recept.
Jag tänker att ni ska få följa mina sura vuxen-Tamagotchi och göra en egen, om du vågar?
Allvarligt talat så om du misslyckas så är det inte en förmögenhet du kastar bort och då har du provat änså. Och klarar du det så kommer du att bli frälst.
Såhär skriver min surdegs-guru Martin:
”För att baka ett surdegsbröd behöver man först en surdegsgrund, det är den som utgör jäskraften i ett surdegsbröd, och det är den som ger brödet sin karaktär. När man väl gjort sin surdegsgrund, vilket tar 4–5 dagar, kan man spara den så länge man lever om man bara tar hand om den på ett bra sätt.
Det finns många olika sorters surdegar, men de två vanligaste är på vete- eller rågmjöl. Vi kommer att göra en surdeg på rågmjöl eftersom det ofta går lite lättare. Vanligt rågmjöl som man köper i butikerna i Sverige är ett fullkornsmjöl, alltså ett mjöl där hela kornet är med, skal och allt. Vetemjöl däremot är siktat, vilket betyder att skalet är bortsållat. Och eftersom det främst är i skalet som allt liv finns, alla mikroorganismer och jästarter som ska få fart på surdegen, så brukar en rågsurdeg vara lättare att få igång.”
~
Såhär börjar min Rågsurdegsgrund.
Ingredienser dag 1, morgon
1 dl ljummet vatten (32-34 grader)
½ dl rågmjöl
Mät upp mjöl och vatten i en glasburk som rymmer ca ½ liter och blanda ordentligt med en sked.
Lägg på locket (men skruva inte åt det) och ställ burken lite lagom varmt (alltså 22–25 grader).
Nu ska burken stå två dygn, men vi ska titta till den lite på halva vägen.
~
Idag äter vi pastagratäng gjord på helgens rester, entrecôte, spaghetti, en god ost, lite majskorn, tomater, stekt lök och sås.
♥