Annons

Paltschwimen

Annons

Jag gjorde Pitepalt till middag idag.
Herreguuuud så mätta vi är!
Recept på palt är ju i stort sett omöjligt att få. Det blir olika varje gång och man kan göra på flera olika sätt beroende på vilken smak du vill ha på palten. Och allt är på en höft.
Jag gör på två olika vis beroende på vad jag känner för just den dagen.
Den ena med mest vetemjöl och bara väldigt lite eller inget kornmjöl och endast rå potatis.
Den andra gjorde jag idag, det blir mer ”gråpalt” av lite kokt potatis i smeten och lite mer kornmjöl än i den första. Jag skrev ner ungefär vad jag hade i idag.
Och i vanlig ordning när jag gör såna här maträtter så gör jag ordentligt så jag kan ha en middag till av det och kanske till och med lite i frysen eller som lunchlåda. Som du ser har jag två grytor igång och det är lätt värt det. Det är inte så roligt att göra palt, kletigt och tar rätt lång tid. Men det värt mödan när man får sätta sig och äta!

Palt i gryta

Receptet går givetvis att halvera eller dela med 3 om man vill göra mindre sats.
~

Pitepalt

Pitepalt, ca 30 stycken

1 kg rimmat fläsk
3 kg vinterpotatis
(varav du skalar och kokar 10 stycken)
ca 2 msk salt
ca 16 dl vetemjöl
ca 5 dl kornmjöl eller rågmjöl

Börja med fläsket.
Skär bort svålen och överflödigt fett.
Skär fläsket i små bitar (eller mal det om du vill) och salta på lite extra.
Riv den kokta kalla potatisen.
Skala den råa potatisen och riv ner i samma bunke.
Om det blir mycket saft av potatisen kan du hälla ur det.
Tillsätt saltet och rör om.
Tillsätt mjöl eftersom tills det blir en deg som är just så pass att den inte kladdar. Jag brukar göra en kladdig deg och sen ha lite mjöl i händerna när jag rullar palten istället.
För mycket mjöl ger stabbig palt.
Ta en klutt deg i handen och rulla till en boll.
Platta ut till en ”biff” och gör en liten fördjupning i mitten.
Ta fläsk så stort som en köttbulle och lägg i fördjupningen.
Vik ihop paltdegen så det håller tätt och  rulla till en jämn och fin boll utan veck.
Lägg ner med en träslev i kokande vatten.
Koka alla paltar ca 45 minuter.
De flyter upp till ytan när de är klara!
Rör i botten med jämna mellanrum så det inte fastnar.
Servera med lingon, saltat rimmat fläsk stekt i gjutjärnspanna, smör och mjölk.
~

Lingonsylt

Lingonsylt, en stor burk

7 dl frusna eller färska lingon
ca 3 dl socker

Blanda i en kastrull.
Koka upp och mosa bären litegrann med en slev mot botten/sidorna.
Låt koka nån minut tills sockret smält.
Häll upp på rengjord burk.
~

Det finns både Paltakademien och en Paltzeria, kanske inte alla visste?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons