Jag gillar sånt som sköter sig själv och smakar fantastiskt.
Gillar alla åldrar i familjen det så är det stort plus också.
Mat som man stoppar in i bröd gillar mina barn och de vuxna också.
Enkelt, gott och alla kan göra sin egen kombo!
Det finns en hel drös goda recept på Pulled pork eller Pulled beef på nätet och på svenska är det faktiskt så att det heter ”Dragen gris”.
Om du inte har nån av kryddorna så känn dig inte hämmad utan freestyla ihop nåt! Det här är svårt att misslyckas med och som sagt så är arbetsinsatsen minimal!
Eftersom det är galet gott och man kan kombinera och äta det här köttet på massa olika vis så skulle jag rekommendera att göra på mer än 600 gram kött.. Jag gör på 2 kg på en gång!
Serverade idag i Pitabröd med sallad, skivad lök, tärnad tomat, avocado och gräddfil.
~
Pulled pork
1,5-2 kg kilo karré, bog el. skinkstek av gris
½ dl olivolja
½ dl chilisås
1 msk rödvinvinäger
2 msk råsocker eller muscovado
1 msk harissapasta
4-5 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk nymalen svartpeppar
1 msk Tony´s krydda (en sorts Amerikansk grillkrydda utan glutamat)
smaka av med salt
Sätt ugnen på 125 grader.
Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen och gnid in köttet noga med den.
Lägg i en ugnsfast form med lock som tål ugn.
Stek i ugnen ca 5-7 timmar och vänd köttet nån gång under tiden.
Se till att det inte blir torrt och om det b lir det så sätter du i lite vatten bara.
Annars tar du det lugnt alla dessa timmar och njuter av doften som sprider sig i köket!
Kolla om köttet är klart efter 5 timmar. Det ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att ”pilla” lite på det för att det ska rasa itu.
Om det är klart så tar du det i en annan form, sätter ugnen på 225 grader och har i ugnen ca 25 minuter för att få en fin färg och lite knaprigt på köttets yta.
Ta ut ur ugnen och dela köttet med två gafflar eller fingrarna.
Blanda med spadet ur grytan, så mycket som du vill ha. Smaka av!
Servera som Pita, Taco, Burrito, ”hamburgare” med ris, couscous eller vad du vill.
Sjuuukt gott!
~
Här är de klara för att dras isär.
Tid i ugnen: 5 timmar
Arbetstid hittills: ca 5-7 minuter
Skulle lyfta den och det bara rasar. Doften i köket kan ni bara tänka er, Mmmm!
Draget och kryddat med stekskyn.
Dags att göra en pita!
Arbetstid hittills inklusive hackande av grönsaker: max 15-20 minuter.
~