Idag åt vi en rätt som är perfekt i säsong just nu, både råvaror och känslan när man äter.
Jag kan inte låta bli att tycka att det blev höst nu i veckan här uppe. Då är det gott att äta lite het och rustik mat, grytor, hela stora köttbitar och rotsaker.
Det här är en vegetarisk variant som både är billig, lättlagad och lätt att variera allt efter tycke om smak.
Egentligen tog jag bara grovt rivna morötter istället för köttfärs och grönsaksbuljong istället för kalvfond och gjorde en vanlig Lasagne. Serverade med majskorn, keso och bruten grönsallad.
~
Suss heta Vegetariska Lasagne, 6-8 pers
1 paket lasagneplattor
7-8 morötter
3 små eller 2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk Ajvar relish
2 tsk sambal oelek (du kan minska till hälften om du inte vill ha det så starkt)
2 burkar krossade tomater Mutti
1 dl vatten
1 nypa socker
1 msk vinäger
1 tärning grönsakbuljong
oregano
timjan
basilika
spiskummin
ev lite salt och svartpeppar från kvarn
Skala och riv morötterna på det grövsta.
Skala och skiva löken.
Fräs löken i lite smör i en stekpanna tills den är mjuk.
Tillsätt morötterna och pressa i vitlöken.
Fräs en stund tills morötterna mjuknar något och tillsätt sedan tomatpuré, ajvar och sambal.
Häll i de krossade tomaterna, vattnet och resten av ingredienserna förutom salt och peppar.
Låt koka ihop ca 15 minuter till en ganska torr ”sås”.
Gör under tiden en Bechamelsås som är lite tjockare än vanlig sås.
Bechamelsås, en form Lasagne
1 liter mjölk
en skvätt grädde (kan uteslutas)
½ grönsaksbuljongtärning el. motsvarande grönsaksfond
salt
svartpeppar från kvarn
maizena+vatten
Gör Bechamelsåsen.
Koka upp mjölk och grädde + buljongtärningen.
Red till lagom konsistens med maizenamjöl blandat med kallt vatten.
Smaka av med salt och svartpeppar från kvarn.
Varva
..till en lasagne i en stor form.
Börja alltid med lite sås på botten.
Lägg sedan ett varv lasagneplattor, morotssås, bechamel, plattor, morot, bechamel…minst tre gånger med pasta ska det vara.
Till sist, lägg på ett lager med riven ost om du vill och gratinera sedan i mitten av ugnen i 200 grader ca 20 minuter.
Låt lasagnen stå och gotta sig lite ett tag i rumstemperatur innan du serverar.
Tips!
Hacka ner 10-12 soltorkade tomater och en näve oliver. Mmm!
Ta keso istället för bechamelsås och varva med riven ost också, funkis!
Gör hälften av ”morotssåsen” med riven zuccini istället för morötter.
~