Annons
SKELLEFTEÅ Nisse fortsätter att berätta om rosévin.">

Nisses tips: Rosévin till mat

href="http://www.megafonen.nu/noje/tips-rosevin-till-mat/"> SKELLEFTEÅ Nisse fortsätter att berätta om rosévin.

Annons

SKELLEFTEÅ Nisse fortsätter att berätta om rosévin.

Efter förra veckan nedslag i den mer sällskapliga varianten av roséviner, känns det på sin plats att avsluta detta rosa kapitel med att berätta lite grann om vilka viner som kan tänkas vara mer matvänliga samt vilken typ av mat som passar till just rosévinet.

En rätt vanlig tanke jag tror folk har är att rosévin är den ultimata kompromissen när man inte vet om man ska välja rött eller vitt vin till maten. Visst har den massor med användningsområden men man måste ändå tänka på att vinerna i stort sett helt saknar tanniner samt att man ju bör servera det svalt 10-12 grader, vilket självklart medför att de fetaste och tyngsta maträtterna går bort.

Men grillat då tänker ni kanske? Funkar rätt bra vill jag säga förstås beroende på tillbehören som erbjuds till, grillad karré med en färskpotatissallad och grillade grönsaker blir kanon. Ett annat sätt är att minnas någon utlandsresa men varit på (helst kanske kring medelhavet), t.ex. vitlöksdoftande varianter av lamm, skaldjur och grönsaker gärna även med inslag av nyplockade örter från det egna landet. Grillad fisk och skaldjur med citrustoner blir mumsigt och självklart den kanske mest klassiska maträtten till rosévinet – sallader i alla möjliga och omöjliga former.

Vilka viner väljer man då? Återigen handlar det om tycke och smak men personligen letar jag viner från södra Frankrike, norra- och mellersta Italien, norra delarna av Spanien samt på senare tid även vissa trevligheter från Österrike. Man bör titta till smakklockorna på vinerna och leta efter lite fylligare och smakrikare viner eftersom de bättre lever upp till de man eftersöker i anpassningen med mat.

Så kommer slutligen tips på några viner som ni kan bjuda på om ni tänkt bjuda hem mig på rosé i sommar ;-D

Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo (nr 2242) 79:-

Trevligt och mycket matvänligt, till 100% gjort av druvan montepulciano, friskt och inbjudande med toner av syrliga körsbär och god bitterhet och lite längd i eftersmaken.

Belguardo Rosé (nr 99148) 89:-

Vinet har en bärig doft med inslag av örtkryddor och citrus, i kombinationen med en intensiv fruktsmak och en rätt påtaglig syra gör att eftersmaken blir både lång och somrigt fräsch.

Les Lauzeraies Tavel (nr 2724) 95:-

Frisk syra och fräsch fruktighet i kombineras med kraft och sturktur, hallon, körsbär och lite torkade kryddor hittar vi bland smaklökarna. Kanon till grillad fisk och matigare sallad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons