Annons

En hälsosam sås

Annons

Grillad paprika är galet gott!
Jag tycker i vanliga fall att den ornage är godast, sen den gula, röda och sist den gröna om man talar om de vanligaste paprikasorterna. Men att grilla paprika…då tycker jag definitivt att den röda är överlägset godast!
Grillad paprika gör man helt enkelt på grillen eller i ugnen med grillvärme, grilla tills skalet är svart och dra sedan loss det när det svalnat. Om du tycker det är svårt att skala kan man lägga in den varma apprikan i en plastpåse en stund, då luckras skalet upp lite bättre.
Om du inte känner för att grilla din egen paprika kan du ta en färdigköpt grillad paprika som finns på de flesta affärer.

Vad ska du göra av den då?
Jo…äta den som tillbehör rakt av till det du behagar.
Sätta i den i en pastasås kanske? Strimla i den i en sallad (inte helt fel i råkostsallad) eller göra en hälsosam sås av den?

Jag blev inspirerad av en vän vi var på grillfest hos förra helgen att göra en paprikasås. Hans var gudomligt god, den här blev också rätt bra.

Paprikasås

Suss Hälsosamma Paprikasås, ca 3 dl

3 stora röda paprikor, grillade och skalade
1 gul lök, skivad
3 klyftor vitlök, skivade
1 msk harissa eller sambal oelek (välj styrka själv, smaka dig fram!)
en skvätt olivolja
lite grönsaksbuljong (smula ur en tärning eller ta pulver -inget vatten!)
salt

Svetta löken och vitlöken i en stekpanna med olja.
Skiva paprikorna.
Lägg allt i en bunke och mixa med stavmixer.
Smaka av med salt och chilipasta (Harissa eller Sambal)
Låt den gärna stå och dra en timme minst innan du äter.
Ät som tillbehör till grillat, kött, fisk eller kyckling! Eller varför inte ha som salladsdressing?

~

Ha en skön lördag!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons